IZVJEŠTAJI

U Briselu upoznati kako se vlasti u BiH bore sa pandemijom

Travljanin istaknula kako su određeni rezultati već vidljivi, kao što je sazivanje sjednice Parlamenta FBiH

Travljanin: Izvijestila je članove NALAS-a o aktivnostima općina i gradova u BiH i FBiH. Fena

Avaz.ba

9.4.2020

Savez općina i gradova Federacije BiH kroz Mrežu asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) informirao je Brisel o aktivnostima općina i gradova u našoj zemlji.

Direktorica Saveza Vesna Travljanin izvijestila je članove NALAS-a o aktivnostima općina i gradova u BiH i FBiH u izvanrednim okolnostima te naporima općinskih administracija da se olakša život građana.

Govoreći o poduzetim aktivnostima Saveza za vrijeme pandemije, Travljanin se osvrnula na zaključke Predsjedništva Saveza donesene na online sjednici 1. aprila, koji su upućeni Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH, Parlamentu FBiH, Domu naroda i Predstavničkom domu te vladama kantona.


Travljanin: Rezultati već vidljivi. Fena

Istaknula je kako su određeni rezultati već vidljivi, kao što je sazivanje sjednice Parlamenta Federacije BiH, a uvažena je i primjedba Saveza općina i gradova FBiH o prenamjeni namjenskih sredstava radi saniranja posljedica pandemije.

- Zakonom osiguravamo dodatna sredstva kantonima i općinama kroz prenamjenu sredstava. Ovdje, prije svega, mislim na sredstva za javna skloništa, sredstva i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta, Civilnu zaštitu i sve ono što može koristiti za spas ekonomije. Sva ova sredstva kantoni i općine moraju preusmjeriti na saniranje pandemije - izjavio je u vezi s tim federalni premijer Fadil Novalić.

Bitno je naglasiti kako preko ovih zaključaka informacije idu direktno u Brisel, odakle se prati stanje lokalne samouprave u svakoj zemlji - saopćeno je iz Saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.