POTVRĐENO

Prvi slučaj koronavirusa u Trebinju, zaražen stariji muškarac

Pacijent je na hospitalizaciji, stabilnog je općeg stanja

Mirko Ćurić. P. Mucović

Piše: P. M. / Avaz.ba

10.4.2020

Stariji muškarac iz Trebinja, kod koga je jutros potvrđena infekcija koronavirusa, hronični je bolesnik s opstruktivnom bolešću pluća, trenutno je stabilnog zdravstvenog stanja, a u bolnici u Trebinju liječi se od 7. aprila. Ovo je saopćeno na konferenciji za novinare koju su održali epidemiolog Jelena Durić, dr. Ljubica Miljanović, direktor trebinjske bolnice i komandant Štaba za vanredne situacije, i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. 


Kućna izolacija

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će svi kontakti ovog Trebinjca, koji je zaražen koronavirusom, biti u kućnoj izolaciji, testirani i, nakon rezultata testa, ili ostati u četnaestodnevnoj izolaciji ili biti prebačeni u karantin, koji je za ovu priliku formiran u objektu Studentskog centra.

Ćurić je, nakon sastanka Štaba za vanredne situacije, istaknuo da je stav svih članova ovog štaba da se još restriktivnije nastavi sa preventivnim mjera te da ubuduće nijedan građanin Trebinja neće moći da napusti svoje prebivalište (teritoriju grada Trebinja). On je istaknuo i da nema mjesta panici, jer nadležne službe rade svoj posao.

- Na sastanku smo konstatirali da nemamo razlog da uvedemo nijednu novu mjeru, jer smo sve moguće preventivne mjere uveli u proteklim sedmicama, iako do danas nismo imali registriran slučaj infekcije novim koronavirusom - naglasio je Ćurić.

Govoreći o broju testiranih na području Trebinja, Ćurić je rekao da je stav struke na koji način i ko treba da bude testiran te da do sada nije bilo potrebe da se vrše masovna testiranja.

- Ali, ovo sada već znači da se ide u masovnije testiranje. Svi kontakti će biti testirani, prvi krug tih kontakata već danas ide u kućnu izolaciju na osnovu rješenja nadležnog inspektora - naveo je Ćurić.

S današnjeg pressa. P. Mucović

Ćurić je pozvao građane da dodatno smanje socijalni kontakt i poštuju preventivne mjere, jer je novi koronavirus od danas prisutan i u Trebinju.

I ranije se liječio

- Moramo biti još ozbiljniji. Znam i razumijem da je predugo biti u kući 15, 30 ili 40 dana. Ali, nažalost, moramo, jer je to jedini pravi i trenutno mogući način da zaustavimo ovu pandemiju - naveo je Ćurić.

Epidemiolog Jelena Durić kazala je da je muškarac testiran na izolacionom odjeljenju trebinjske bolnice, a da je krajem marta boravio u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci.

Direktor trebinjske bolnice, prim. dr. Ljubica Miljanović kazala je da je pacijent na izolaciono odjeljenje primljen 7. aprila s respiratornim simptomima.

- Pacijent je na hospitalizaciji, stabilnog je općeg stanja. Inače, riječ je o pacijentu koji ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća, koji se i ranije liječio na plućnom odjeljenju, a koji ima i druga oboljenja - navela je Miljanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.