OGORČENI GRAĐANI

Goražde bez vode, radnici kvarove saniraju nadljudskim naporima

Kredit koji je uzet 1997. godine još nije otplaćen, a cijevi je potrebno zamijeniti

Radnici ponovo na terenu. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

13.4.2020

Goražde je i danas bez vode, nakon novog pucanja cijevi na potisnom cjevovodu kojim se voda iz fabrike u Vitkovićima doprema do rezervoara i distributivne mreže prema potrošačima. Kvarovi su se dešavali i ranije, ali intenzivirani su u jeku borbe protiv koronavirusa.

Dok radnici na održavanju vodovoda nadljudskim naporima nastoje sanirati kvarove, iz uprave preduzeća svaki put navode da su radovi u toku i da se normalizacija vodosnabdijevanja očekuje tokom dana.

Građani su naročito ogorčeni zbog nestanka vode tokom pandemije, kada se većina preporuka za suzbijanje širenja virusa odnosi na održavanje lične i higijene u domaćinstvu.


U jeku borba protiv pandemije. Arhiv

Kredit u iznosu od 3,7 miliona dolara, koji je uzet 1997. godine i potom utrošen u dvije faze vodosnabdijevanja Goražda, još nije otplaćen, a cijevi je potrebno zamijeniti.

Razlog je nestručno projektiranje, jer ugrađene cijevi ne mogu izdržati pritisak iz Fabrike vode u Vitkovićima.

Zamjena cijevi jedino je trajno rješenje, jer radnici na održavanju vodovoda kvarove trenutno saniraju velikim šelnama vlastite izrade te s njima i komadima gume zaptivaju oštećenja na postojećim cijevima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.