SARAJEVO

Šiljegović: Primarni interes je zdravlje vojnika

Neophodna veća podrška svih nadležnih institucija u realizaciji Plana modernizacije OSBiH

Šiljegović je iskazao zadovoljstvo pravovremenim izdavanjem operativnih naređenja. Fena

Avaz.ba / Fena

17.4.2020

Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović posjetio je Zajednički štab Oružanih snaga (OS) BiH.

Cilj radne posjete, u kojoj je Šiljegović boravio zajedno s generalnim inspektorom Ministarstva odbrane BiH, brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem, bio je upoznavanje s aktivnostima OSBiH, te preduzetim mjerama i radnjama koje OSBiH provode u cilju sprečavanja pandemije koronavirusa.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović i njegov zamjenik načelnika za resurse, generalmajor Gojko Knežević upoznali su Šiljegovića s ključnim aktivnostima koje pripadnici OSBiH provode širom Bosne i Hercegovine, ističući činjenicu da su OSBiH već krajem februara poduzele odgovarajuće mjere i radnje u cilju sprečavanja širenja pandemije.

Mašović je naglasio da su OSBiH, u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH, u roku od 24 sata angažirale neophodno ljudstvo i materijalno-tehnička sredstva, te instalirali i opremili šatorske karantine na devet graničnih prijelaza, duž granica s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

Mašović se osvrnuo i na angažman pripadnika OSBiH u operacijama gašenja požara širom BiH, ocijenivši da su pripadnici OSBiH, u jeku pandemije koronavirusa, svojom osposobljenošću i nesebičnom službom uspjeli lokalizirati požare u općinama Drvar i Prozor te u gradovima Tuzli i Mostaru.


Zaključeno je da je neophodno poboljšati stepen realizacije Plana javnih nabavki. Fena

Šiljegović naglasio je da je primarni interes zdravlje profesionalnih vojnih lica, koja ulažu ogromne napore u podršci civilnim institucijama u sprečavanju širenja koronavorusa. Šiljegović je pohvalio angažman pripadnika OSBiH tokom profesionalnog izvršavanja zadataka, te istakao činjenicu da su OSBiH odgovorile adekvatno na sve izazove koje nosi ova pošast.

Šiljegović je iskazao zadovoljstvo pravovremenim izdavanjem operativnih naređenja te poduzetih mjera i radnji u cilju preventive širenja pandemije, što je, kako je rekao, doprinijelo malom broju zaraženih pripadnika OSBiH.

Također, parlamentarni vojni povjerenik BiH posebno je istakao ogroman doprinos pripadnika OSBiH tokom pružanja pomoći civilnim strukturama u gašenju požara.

Tokom posjete zajednički je konstatirano da je neophodna veća podrška svih nadležnih institucija u realizaciji Plana modernizacije OSBiH, kao bitnog segmenta za njihovo uspješno funkcioniranje.

Osim toga, zaključeno je da je neophodno poboljšati stepen realizacije Plana javnih nabavki, kao ključnog faktora za uspješno izvršavanje zadataka OSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.