SARAJEVO

Nenadić i Hrizostom: Suživot na ovim prostorima traje stoljećima

Hrizostom je istaknuo da već decenijama pokušavaju riješiti pitanje vraćanja zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Nenadić i mitropolit Hrizostom: Nastaviti zajedničke projekte. Vlada KS

Avaz.ba / Fena

25.4.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić sastao se u petak sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, s kojim je razgovarao o proteklom najvećem pravoslavnom blagdanu Vaskrsu, položaju Srpske pravoslavne crkve, ali i o trenutnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa.

Mitropolit je zahvalio Nenadiću na svim mjerama koje je Vlada Kantona Sarajevo poduzela kako bi zaštitila građane KS. Njegovi službenici, vjernici i on poštuju propisane mjere te su, kao i većina građana, sveli kretanje na minimum. 



Premijer KS Mario Nenadić i mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Vlada KS

Bilo je riječi o položaju Srpske pravoslavne crkve i međunacionalnim odnosima u KS te je tim povodom mitropolit naglasio važnost onoga što radi Međureligijsko vijeće i svaka od vjerskih zajednica unutar tog vijeća. Prema njegovim riječima, na taj način se šalju snažne poruke suživota koji na ovim prostorima postoji već stoljećima. Mitropolit je, također, zadovoljan načinom na koji ga građani KS prihvataju i žive jedni s drugima.

Nenadića je zanimalo koji su to problemi Crkve koje bi Vlada KS, eventualno, mogla da riješi. Mitropolit Hrizostom istaknuo je jedno pitanje koje decenijama pokušavaju riješiti, a odnosi se na vraćanje zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Srpskoj pravoslavnoj crkvi. 

Obojica se, kako je navedeno, nadaju da će situacija koja je nastala zbog koronavirusa, uskoro biti završena te da će nastaviti s radom na zajedničkim projektima, kao i sa Međureligijskim vijećem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.