REAKCIJE

Dilberović: Zemljama zapadnog Balkana poslana je poruka da nisu same

Evropska unija svrstala je BiH u zemlje kojima će pomoći da prebrode potencijalnu socioekonomsku krizu, kazao Dilberović

Dilberović: Ponovljena je evropska perspektiva regiona. Agencije

Piše: Fu. M. / Avaz.ba

7.5.2020

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH, Edin Dilberović kazao je za „Dnevni avaz“ da je Zagrebačkim samitom EU-Zapadni Balkan poslana jasna poruka da Evropska unija ne odustaje od regiona.

- Ključno je da lideri Evropske unije i dalje ponavljaju evropsku perspektivu zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, što znači da je niti jedna zemlja ne osporava. Mi smo u ovih nekoliko zadnjih mjeseci, ako ostavimo pandemiju koronavirusa sa strane, vidjeli da je ključna  tema u Evropskoj uniji bila kako dalje pristupiti  prema zapadnom Balkanu, posebno u kontekstu  otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali i budućeg kandidatskog statusa sa BiH. To je očito ostala tema oko koje ne postoji konačan dogovor, ali sigurno da taj  dogovor slijedi – smatra Dilberović.

Prema njegovim riječima, proces pridruživanja izostao je zbog toga što su sve zemlje EU našle pogođene pandemijom. 

- Evropska unija, kako stoji u Zagrebačkoj deklaraciji, šalje poruku zemljama zapadnog Balkana da one nisu u očima EU, i kad je pandemija u pitanju, dio problema, već dio evropskog rješenja. Zato i  postoji finansijska pomoć. Možda je to i razlog  zašto su u Zagrebačkoj deklaraciji specificirali potrebu strateške komunikacije, bar kad je BiH u pitanju – rekao je Dilberović.

Podsjetio je i da je Unija bila uz BiH i tokom najtežih trenutaka, uključujući i velike poplave iz 2014. godine.

- Evropska unija svrstala je BiH u zemlje  kojima će pomoći da prebrode potencijalnu socioekonomsku krizu, a koja će nastati nakon pandemije – zaključuje Dilberović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.