SRAMOTNO

Pravnim smicalicama Hulusić blokira izgradnju Prve transverzale

Iako se radi o divljim graditeljima, bez urbanističke i građevinske saglasnosti, Hulusić je glavna karika koja proceduralnim zamkama štiti vlasnike „Pennyja“

Konaković i Hulusić: Nastavak starih blokada. Avaz

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

8.5.2020

Iako je izlaz iz ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa u javnim radovima, pojedinci u Kantonu Sarajevo na sve načine i dalje blokiraju izgradnju Prve transverzale, koja će glavni grad BiH konačno rasteretiti ogromnih gužvi i koja bi bila moderan ulaz u grad s autoputa Koridora 5C. 


Izgradnja Prve transverzale tapka u mjestu, objekti na početku trase i dalje nisu srušeni. Avaz

Čeka se 40 godina

Na izgradnju ove dionice čeka se već 40 godina, ali postupak rušenja objekata i dalje tapka u mjestu, a glavni krivac za to je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, s usporenim direktorom Mirzom Hulusićem na čelu.

Osim rušenja depoa GRAS-a, kompanije „Higijena“, što su svega dvije lokacije, nije urađeno apsolutno ništa da se počnu uklanjati objekti od ulice Braće Begić do tunela, a i još nikada nisu srušeni ni objekti na samom početku ulice Halida Kajtaza, koji se nalaze u blizini Ambasade SAD.

Na ovoj trasi nalazi se i nelegalno sagrađeni objekt kompanije „Penny plus“ u sarajevskom naselju Velešići, a Uprava ove firme pokušava za njega na prevaru od Kantona naplatiti desetine miliona maraka uz pomoć njihovog političkog uzora Elmedina Konakovića, lidera Naroda i pravde.

Dok je sjedio u Vladi, a kasnije u Skupštini, otjerani i smijenjeni Konaković je radio i još radi sve da opstruira ovaj projekt zarad ličnih interesa.

No, tu svoje interese uveliko ima i Hulusić, koji vuče sve poteze.

Iako se radi o divljim graditeljima, bez urbanističke i građevinske saglasnosti, Hulusić je glavna karika koja pravnim smicalicama i proceduralnim zamkama štiti vlasnike ove kompanije.

Uostalom, cijeli Kanton Sarajevo upire prstom u Hulusića, kao glavnog krivca što „Penny plus“, iako je Kantonalni sud u Sarajevu lani odbio sve njihove žalbe, i dalje opstruira historijski važan projekt za Sarajevo, dajući kojekakva nelogična i štura objašnjenja i pozivajući se ne učestale žalbe na parcelaciju zemljišta.

Vlada KS projekt izgradnje Prve transverzale proglasila je javnim interesom, s čime je dobro upoznat i Hulusić, a umjesto interesa Vlade i građana KS, očito radi i igra za interese vlasnika „Pennyja“ i pojedinih političkih grupacija.

Kantonalni sud Sarajevo lani odbio sve žalbe ''Pennyja''. Avaz

Rade pogrešno

Hulusić nam je jučer, također, potvrdio da nema pomaka kada je u pitanju eksproprijacija zemljišta upravo zbog žalbi „Pennyja“.

- Svaki put kada Općina Centar uradi parcelaciju zemljišta, „Penny“ se žali i to im uvaži Federalna geodetska uprava. Ne znam da li to Općina radi pogrešno, ali je tako. Da bi Vlada KS ušla u proces otkupa zemljišta, mora imati adekvatnu identifikaciju parcela koje treba otkupiti. Za sada to nije u mogućnosti - kaže Hulusić.

Općina Centar izdala rješenje

Općina Centar donijela je 29. aprila ove godine rješenje kojim se odobrava Kantonu Sarajevo uklanjanje objekata u ulici Halida Kajtaza na adresi 2 i 4 koji se nalaze na trasi Prve transverzale.

Ova informacija potvrđena nam je u Općini Centar. Ova odluka stupa na snagu danom pravosnažnosti ovog rješenja, a to bi trebalo biti u narednih desetak dana ako ne bude ponovo neka nova žalba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.