BANJA LUKA

Radojičić: Ukinuti lokalni karantini

Sva lica koja su bila u lokalnim karantinima upućena su na kućnu izolaciju, rekao Radojičić

Radojičić: I dalje smo svjesni da je epidemiološka situacija vrlo osjetljiva. Arhiv

Avaz.ba

12.5.2020

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je da je od jutros donesena naredba o ukidanju lokalnih karantina u tom gradu.

- Sva lica koja su bila u lokalnim karantinima upućena su na kućnu izolaciju i njih će, kao i sva ostala lica koja budu dolazila u zemlju, kontrolisati gradska Komunalna policija - rekao je Radojičić novinarima nakon sjednice Štaba za vanredne situacije Banja Luka.

On je istakao da će se za kršenje mjera kućne izolacije izricati prekršajna rješenja.

Radojičić je naveo da se od jučer Republika Srpska i grad Banja Luka nalaze u novoj fazi postepene normalizacije života, olakšavanja mjera zabrane i ograničenja i liberalizacije, što je posljedica kretanja epidemije i potreba života.

Radojičić je naglasio da su brojke oboljelih u Banjoj Luci u proteklim danima nešto bolje, optimistične.

- I dalje smo svjesni da je epidemiološka situacija vrlo osjetljiva i promjenjiva. Prije sedam dana imali smo značajan rast, a u ovim danima imamo manji broj oboljelih od virusa korona i svjesni smo da to može da se mijenja - rekao je Radojičić.


Radojičić: Dom zdravlja je u fazi reorganizacije. Arhiv

Radojičić je upozorio građane da, nakon što je od jučer započeto sa normalizacijom života, može da dođe i do povećanog broja oboljelih zbog većeg broja društvenih kontakta, zbog čega treba da i dalje vode računa o mjeri rastojanja.

On je naveo da je danas oko 80 djece bilo u vrtićima Javne predškolske ustanove, te da je ovo manji broj od anketiranih i da se očekuje da će se ovaj broj povećavati.

Radojičić je rekao da su svi objekti koji su predviđeni spremni za prihvat djece, kao i u privatnim vrtićima koji bi od danas trebali biti u funkciji sa ograničenim brojem djece i po posebnim uslovima rada i uputstvu Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

- Svi testirani vaspitači, odnosno radnici u javnim i privatnim ustanovama za predškolsko vaspitanje su zdravi, odnosno negativni na virus korona - istakao je Radojičić.

On je naveo da je danas ukinuta prethodna uredba o radnom vremenu, tako da je gradska administracija vraćena u redovno radno vrijeme.

- Dom zdravlja Banja Luka je u fazi reorganizacije i pružanja većeg broja redovnih poslova kroz primarnu zdravstvenu zaštitu - istakao je.

Radojičić je podsjetio da je od jučer u gradu u funkciji minimalan javni gradski i prigradski prevoz, dodajući da je danas bilo korekcija linija, odnosno da su osigurane  dodatne linije kako bi se radnicima omogućio dolazak i odlazak na posao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.