ODLUKE

Vlada SBK nije podržala "korona zakon"

Nudili smo čitav niz kvalitetnih rješenja, prijedlog nije preambiciozan, budžet bi to mogao podnijeti, rekao Hrnjić

Vlada SBK: Plavčić kaže da će to biti veliki udar na budžet. Avaz

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

14.5.2020

Vlada Srednjobosanskog kantona danas nije usvojila Zakon o ublažavanju negativnih posljedica koronavirusa.

Resorni kantonalni ministar privrede Nisvet Hrnjić, predlagač zakona, kaže kako je prijedlog bio izuzetno dobar, te da su primjedbe članova HDZ-a BiH, koji su glasali protiv, političke motivirane.

- Imali smo priliku poslati jednu kvalitetnu poruku privatnom sektoru. Nudili smo čitav niz kvalitetnih rješenja, prijedlog nije preambiciozan, budžet bi to mogao podnijeti jer smo u svim stavkama predvidjeli vrlo kvalitetne mjere zaštite od deficita - rekao je Hrnjić.

Dodao je kako su u tom prijedlogu zakona nudili i oslobađanje privatnog sektora od parafiskalnih nameta.

- Oslobodili bismo ih parafiskalnih nameta u trajanju prirodne nesreće plus 90 dana. No, sve primjedbe nisu utemeljene i politički su motivirane, a vidjelo se od početka da kantonalni HDZ ne želi dati podršku ovom zakonskom rješenju - rekao je Hrnjić.


Hrnjić: Primjedbe članova HDZ-a BiH, koji su glasali protiv, političke motivirane. Avaz

S druge strane, kantonalna ministrica finansija Mirjana Plavčić kaže kako je zakonom predviđeno puno više sredstava nego kantonalni budžet može podnijetu u ovom trenutku.

- U ovoj formi zakon koji je postavljen široko, pored onih 44 miliona KM, značio bi udar na budžet za otprilike još toliko sredstava - kazala je Plavčić.

Volja za pomoć privredi, dodaje, postoji, i sve se može, kaže ministrica, riješiti programom utroška sredstava, bez formulacije zakona.

- Dovoljno je urediti ovo programom utroška sredstava, ne treba nam zakon. Volja za pomoć postoji, kroz rebalans proračuna ja pokušavam udvostručiti prethodno planirana sredstva kako bismo formirali Fond za pomoć gospodarstvu. Zakonom bi dali pravo polodavcima koji imaju uposleno oko 34.000 radnika, da imaju pravo na 203 KM, pa izračunajte koliko nam treba. Zakon i rebalans moramo zajedno promatrati - rekla je Plavčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.