KOMENTAR DANA

Nema više čekanja

Nijedan ljudski život više olako ne smije biti izgubljen, kao što su bili slučajevi iz marta i aprila

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

6.7.2020

Opravdana je inicijativa lidera SBB-a Fahrudina Radončića, a koju je podržao i Ismet Gavrankapetanović, novi direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, da se ovoj bolnici vrati u nadležnost tzv. garnizona ambulanta sa stacionarom da bi se iskoristila za bolničke kapacitete ove zdravstvene ustanove.

U vrijeme širenja pandemije i skoka broja zaraženih, Kanton Sarajevo (ne)opravdano je spao na svega jedan izolatorij na Podhrastovima. S druge strane, Opća bolnica je pretrpana redovnim pacijentima i pregledima da bi se KCUS-u olakšao rad.

No, osim što bi Opća bolnica kroz stacionar dobila nove bolničke kapacitete, ovaj objekt bio bi od velike pomoći i s obzirom na blizinu, ali bi se rasteretio i sistem liječenja jer bi se razdvojili pozitivni pacijenti na koronu od negativnih, čime bi i Covid bolnica mogla zaživjeti u punom kapacitetu. Do sada se o tome govorilo, ali se dolaskom Gavrankapetanovića s riječi prešlo na djela.

Ali vlast u Federaciji, koja je ovaj objekt dala na upravljanje Zavodu za javno zdravstvo KS, o tome očigledno nije vodila računa. Istina, ovaj objekt je potrebno hitno adaptirati, ali i to je bolja solucija od, recimo, pregrađivanja Građevinskog fakulteta ili najave pretvaranja Skenderije u izolatorij, što je bila jedna od ideja.

Vremena za čekanje nema. Da se pandemija ne predaje, dokaz je veliki broj zaraženih u KS. Svaki dan je više od 50 osoba, od toga ih je već 38 u bolnici na liječenju. Vlast se mora trznuti i ne čekati posljednji trenutak da reagira, kada bude kasno.

Dvije ustanove u Sarajevu KCUS i Opća bolnica moraju biti spremne za, ne daj Bože, najgori scenarij, a to je veliki broj osoba kojima je potrebna bolnička njega. Osim toga, ne smiju ispaštati ni redovni pacijenti. Izolatorij u Općoj bolnici zbog toga je odlična prilika da se medicinska njega poboljša i ubrza.

I put pacijenata konačno mora biti riješen kako ne bi bilo „šetanja” bolesnika iz jedne u drugu bolničku ustanovu.

U posljednje vrijeme na njemu se radi stihijski, bojažljivo. I kada se krenulo na tome raditi ozbiljno, pandemija je bila splasnula, što je uspavalo odgovorne. Sve se vratilo na staro, ali, na nesreću, i pandemija.

Mislili smo da je prošla, ali smo se svi prevarili. Sad je vrijeme da odgovorni ponovo zavrnu rukave i građanima pruže usluge koje se od njih i očekuju.

Nijedan ljudski život više olako ne smije biti izgubljen, kao što su bili slučajevi iz marta i aprila.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.