PREDSJEDNIK NJEMAČKE

Štajnmajer: Ime ovog bosanskog grada je urezano u naše kolektivno sjećanje kao najmračnije poglavlje

Pljačka, protjerivanje, mučenje, ubistvo i masovno silovanje su bile naredbe dana, porućio je

Štajnmajer: Ime ovog bosanskog grada je urezano u naše kolektivno sjećanje kao najmračnije poglavlje. PrintScreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.7.2020

Ime ovog bosanskog grada je urezano u naše kolektivno sjećanje kao najmračnije poglavlje u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije u 90-im, poručio je njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) povodom 25. godišnjice genocida Srebrenici.

- Brutalnost i obim ubistava hiljada muslimanskih dječaka i muškaraca ovdje su bez presedana u Evropi od Drugog svjetskog rata. Bio je genocid – to je bila nedvosmislena odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju - kazao je Štajnmajer. 

Dodao je da zločini koji su ovdje počinjeni su ekstremni izraz etničkog čišćenja koji je bio cilj ne samo jedne strane u ratu.

- Pljačka, protjerivanje, mučenje, ubistvo i masovno silovanje su bile naredbe dana, i užasavajuća spirala nasilja i kontranasilja. Naše misli su sa svim žrtvama rata i nasilja tokom sukova u Jugoslaviji u '90-im, i danas naravno posebno sa žrtvama Srebrenice i njihovim porodicama. Na današnjem danu sjećanja, kada je gubitak posebno bolan, iskreno vam želim puno snage - naveo je njemački predsjednik.

Prema njegovim riječima, rane koje su nanesene vašem društvu prije 25 godina nisu zacijelile.


- Jedan od razloga za to je učestali fokus na retoriku o navodnim podjelama, radije nego na vezama, zajedničkim brigama i patnjama, željama za dobru budućnost djece u evropskoj Bosni i Hercegovini koja bi trebala prevagnuti nad svim ostalim. Sjećanje na bol i patnju je važan element za pomirenje kao što je i krivična odgovornost. Ali ovo nije dovoljno. Novi mostovi se moraju izgraditi gdje su stari spaljeni. Povjerenje se mora graditi gdje je ratna retorika ispunjena mržnjom okrenula komšiju protiv komšije. Komunikacije se mora uspostaviti gdje je dugo vremena nije bilo. Imam ogromno poštovanje za sve te ljude u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana koji rade na pomirenju svih uključenih. Više od hiljadu organizacija civilnog društva je posvećeno sjećanju patnji žrtava – poručio je Štajnmajer. 

Kako je naveo, na današnji dan sjećanja, želi da politički lideri konačno imaju hrabrosti da se suoče sa ostavštinom historije i da se okupe kako bi pomogli društvu da se suoči sa prošlošću.

- Posljednje ali jako važno, ovo je preduslov za stabilan, miran razvoj vaše zemlje i cijelog regiona na putu ka Evropi. Previše je vremena protraćeno. More bijelih nišana u Memorijalnom je podsjetnik: nikad se zločini iz Srebrenice ne smiju ponoviti. Oni pokazuju gdje riječi i potezi puni mržnje vode. Ovo nas zadužuje sve i nameće nam odgovornost da oblikujemo budućnost zajedništva, oslobođenu mržnje i oslobođenu nasilja – zaključio je Štajnmajer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.