SPOROVI

Novi detalji skandaloznog djelovanja VW: Snimani i povjerljivi razgovori s ’Preventom’

VW imao apsolutno neiskren poslovni odnos, varao poslovne partnere svjesno te se nije pridržavao potpisanih ugovora

VW: Mediji razotkrili skandal. Arhiv

Piše: T. L. / Avaz.ba

31.7.2020

Razmjere skandala u kojem je otkriveno kako je njemački “Volkswagen” (VW) godinama neprijateljski djelovao prema bh. kompaniji „Prevent“ su sve veće nakon što su njemački mediji objavili nove detalje iz tajnih snimaka posebne operativne grupe VW.

Kako je navedeno, nisu samo prisluškivani razgovori menadžera njemačke kompanije nego i pregovori s predstavnicima “Preventa”, što potvrđuje da je VW imao apsolutno neiskren poslovni odnos, da je varao poslovne partnere svjesno i planski te se nije pridržavao potpisanih ugovora.

Skretanje pažnje

Skandal kojim je otkriveno kako je rukovodstvo firme iz Volfsburga, s namjerom da raskine ugovor s bh. firmom, aktivno i planirano rušio tržišnu poziciju “Preventa”, što mnogi smatraju nezakonitim i kriminalnim djelovanjem, i dalje okupira javnost u ovoj državi. Uprkos pokušajima, kako se navodi, VW da promotivnom kampanjom skrene pažnju javnosti.

VW: Mediji razotkrili skandal. arhiv

Međutim, kako navodi “Business Insider”, koji je i objavio dio prisluškivanih razgovora tajne grupe za operaciju „Elefant“, VW se istovremeno pokušava predstaviti kao žrtva prisluškivanja.

- „Volkswagen” je bio žrtva ilegalnog napada prisluškivanja. Audiosnimci nam nisu dostupni, zbog čega je gotovo nemoguće pojedinačne izjave radne grupe staviti u ispravan kontekst. Tim koji se bavio mogućnostima prekida poslovnog odnosa s “Prevent grupom” nezakonito je prisluškivan, pitamo se koga i zašto su zanimali ovi sadržaji. Ovo se trenutno istražuje - naveli su iz VW.

Ko je krtica

Prema informacijama iz njemačkih medija, radi se o muškarcu zaposlenom VW koji je u periodu od januara 2017. do februara 2018. godine 35 puta snimao povjerljive rasprave između projektne grupe - uključujući razgovor s predstavnikom “Preventa”

Tužilac se uključio u slučaj

U međuvremenu, javni tužilac iz Braunšvajga također je intervenirao u slučaju i istražuje pokretanje istrage. Portparol državnog tužilaštva u Braunšvajgu rekao je da istražuju je li došlo do kršenja poslovne tajne ili povjerljivosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.