STAVOVI

Redžo Mehić za “Avaz”: Retroaktivna isplata usklađenih penzija mora biti u septembru

Nama se moraju od 1. januara uskladiti penzije i povećanje od 2,8 posto za sve mjesece isplatiti u septembru, ističe Mehić

Penzioneri ogorčeni zaključkom Vlade. Arhiv

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

2.8.2020

Savez udruženja penzionera Federacije uputio je protestnu notu federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ministru za rad i socijalnu politiku Vesku Drljači zbog posljednjeg zaključka Vlade FBiH u kome stoji da se kod usklađivanja penzija za 2,8 posto neće u septembru retroaktivno isplatiti zaostatak za sve mjesece od početka godine.

Penzionerima se, shodno zaključku Vlade Federacije, neće isplatiti zaostatak za mjesece u kojim je na snazi bilo stanje prirodne nesreće. Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, ističe za „Avaz“ da takav dogovor nije postignut 19. juna na sastanku s premijerom Novalićem i predstavnicima Fonda PIO/MIO. 

Važeći zakon

- Premijer Novalić nas je obavijestio da će biti usklađene sve penzije, izuzimajući one najviše, i to za 2,8 posto. Povećanje penzija za 2,8 posto proizlazi iz Zakona o PIO/MIO, a retroaktivne isplate planirane su uz avgustovske penzije, koje će biti isplaćene 5. septembra. Nama se moraju od 1. januara uskladiti penzije i povećanje od 2,8 posto za sve mjesece isplatiti u septembru - ističe Mehić. 


Mehić: Neprihvatljiv zaključak. Arhiv

On upozorava da je „korona zakon“ usvojen 15. aprila, a Vlada FBiH je bila dužna da do tog datuma, prema važećem zakonu, izvrši usklađivanje penzija za period januar-april, što, ističe naš sagovornik, nije urađeno.

- Protiv usklađivanja penzija, kako smo saznali, bila je Jelka Milićević, ministrica finansija. Prema zaključku Vlade FBiH, penzije će biti usklađene za januar, februar i mart te avgust, ali ne i za april, maj, juni i juli. Nama je to neprihvatljivo i, ako van snage ne stave posljednji zaključak, uslijedit će naši naredni koraci - govori Mehić. 


Ko se igra

Nakon posljednjeg zaključka Vlade FBiH Mehić je razgovarao s kolegama iz kantonalnih udruženja. Penzioneri, njih oko 400.000, ogorčeni su nakon posljednjeg zaključka Vlade FBiH, jer se, kako ističu, neko igra ovom populacijom građana.E. SKOKIĆ

Čekaju odgovor

- Nemamo odgovor od premijera Novalića i ministra Drljače. Govorili su na početku COVID-19 pandemije kako svi moramo podnijeti teret krize, ali nisu predložili smanjenje plaća u organima vlasti FBiH. Međutim, usvojili su zaključak koji ide na štetu penzionera - zaključuje Mehić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.