TEATARSKA UMJETNOST

Svečano otvoren osmi Juventafest

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva

Svečano otvaranje osmog Juventafesta. Juventafest

Avaz.ba

9.9.2020

Gostujućom predstavom „Mrtvo more za početnike“ u izvedbi Teatra „Gimnazijalac“ iz Lebana, u Pozorištu mladih Sarajevo svečano je otvoren 8. Juventafest.

Publika je imala priliku pogledati sjajnu predstavu „Mrtvo more za početnike“ rađenu prema motivima knjige „Seks za početnike“ Jasminke Petrović i pripovijetke „Mrtvo more“ Radoja Domanovića. 

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva ove godine odvija se pod velom preventivnih mjera protiv koronavirusa, no dobro raspoloženje, osmijesi i osjećaj pobjede kulture nad nametnutim okolnostima, pokazalo se večeras, pružaju više od očekivanoga, kako učesnicima tako i organizatorima.

- Ovogodišnje izdanje Juventafesta održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama i naredbama Kriznog štaba Kantona Sarajevo te preporukama Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo - istakla je Ivana Vojinović, glumica i voditeljica svečane ceremonije otvaranja.

Dodala je i da se moramo zajednički pobrinuti da mladi izađu iz pandemije što zdraviji i snažniji, kako fizički tako i psihički i duhovno.



Svečano otvoren osmi Juventafest - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

- Kroz teatarsku umjetnost vi možete pripadati velikom putovanju od zavisnosti do nezavisnosti, kroz odrastanje i sazrijevanje. Želim vam svu sreću na tom putu - snažna je poruka kojom je Jasna Diklić, direktorica Juventafesta, proglasila Festival otvorenim.

Juventafest je ove godine trebao ugostiti pet predstava. Nažalost, u posljednjem trenutku, zbog novonastalih okolnosti uzrokovanih pandemijom, dvije glumačke skupine iz Hrvatske i Crne Gore otkazale su svoj dolazak u Sarajevo, zbog čega će se 8. izdanje festivala održati u revijalnom tonu. Tako će žiri u sastavu glumica i profesorica Arma Tanović-Branković, dramaturginja Asja Krsmanović i glumac i profesor Velimir Blanić odgledati tri od pet predstava koje je odabrala selektorica Emina Omerović te na kraju učesnicima dodijeliti zahvalnice.

Drugog dana Festivala, u četvrtak, 10. septembra, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo s početkom u 20.00 bit će odigrana predstava „Životinjska farma“ Dramskog studija Kakanj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.