STEJT DEPARTMENT

Korupcija tjera strane investitore!

Pojednostavljivanje i usmjeravanje pravnog okvira neophodno za poboljšanje poslovne klime, navodi se u izvještaju - Američka ulaganja u BiH su niska

Stejt department: Brojne prepreke za strane investitore. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

10.9.2020

Bosna i Hercegovina je otvorena za strana ulaganja, ali investitori moraju prevladati endemsku korupciju, složeni pravni i regulatorni okvir i vladine strukture, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem, navodi se u izvještaju američkog Stejt departmenta o investicijskoj klimi u našoj državi, a koji “Dnevni avaz“ ekskluzivno otkriva.


Lakoća poslovanja

Faksimil objavljenog izvještaja. PrintScreen

- Prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja za 2020. godinu, BiH je među najmanje atraktivnim poslovnim okruženjima u jugoistočnoj Evropi, s rangom od 90 od 190 globalnih ekonomija - naveli su analitičari Stejt departmenta. 

Dodaje se da su američka ulaganja u BiH niska zbog malog tržišta, relativno niskog nivoa prihoda, udaljenosti od Sjedinjenih Država i nedostatka mogućnosti za ulaganja.

- Većinu američkih kompanija u BiH predstavljaju mali prodajni uredi koji su koncentrirani na prodaju američke robe i usluga, uz minimalna dugoročna ulaganja u BiH. Ipak, BiH nudi poslovne mogućnosti dobro pripremljenim i upornim izvoznicima i investitorima. Kompanije koje su uspjele prevladati izazove s vremenom često su vraćale svoje ulaganje. Zemlja je otvorena za strana ulaganja i nudi liberalni trgovinski režim i pojednostavljenu poreznu strukturu - istaknuto je.

Navodi se da je BiH bogata prirodnim resursima, pružajući potencijalne mogućnosti u energetici, poljoprivredi, drvnoj industriji i turizmu.

- Najbolje poslovne mogućnosti za američke izvoznike u BiH uključuju opremu za proizvodnju i prijenos energije, telekomunikacionu i IT opremu i usluge, transportnu infrastrukturu i opremu, inžinjerske i građevinske usluge, medicinsku opremu i sirovine i hemikalije za industrijsku preradu - pojašnjeno je.

U izvještaju je naglašeno da složeni zakoni o radu i penzijama, nedostatak jedinstvenog ekonomskog prostora i neadekvatna sudska i regulatorna zaštita odvraćaju investicije.


Složeni zakoni

- Poslodavci snose težak teret prema brojnim vladama. Moraju platiti doprinose na plaće, i to 69 posto u FBiH i 52 posto u RS. Svaki od deset kantona u FBiH ima različite poslovne propise i administrativne postupke koji utječu na kompanije. Pojednostavljivanje i usmjeravanje ovog okvira je neophodno za poboljšanje investicijske klime - naglašeno je. 

Ipak, pravni okvir BiH ne diskriminira strane investitore, ali s obzirom na visok nivo korupcije, strani investitori mogu biti u značajnom nepovoljnom položaju u odnosu na ukorijenjene lokalne kompanije, posebno one koje formalno ili neformalno podržavaju različiti nivoi vlasti u BiH.

81 dan za registraciju

- Osnivanje preduzeća u BiH može biti izuzetno opterećujući i dugotrajan proces. Procjenjuje se da postoji prosječno 13 postupaka (stvarni broj ovisi o vrsti posla), što traje ukupno 81 dan, koliko je potrebno za registraciju novog preduzeća u Sarajevu. RS je osnovala jedinstveno mjesto za registraciju preduzeća, a na papiru je to dramatično smanjilo potrebno vrijeme na prosječno 7 do 14 dana - naglašeno je u izvještaju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.