SARAJEVO

Bektić za "Avaz": Radnici u Savezu samostalnih sindikata BiH ne primaju plaće i prijeti im se

Na naše pitanje dali je istina da predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović i predsjednik Skupštine Fikret Alić imaju primanja viša od 3.000 KM, Bektić kaže da pretpostavlja da je to tačno

Nove turbulencije u sindikatu. Arhiva

Piše: E. H. Avaz.ba

28.9.2020

Radnici u Savezu samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) tokom pandemije koronavirusa nisu primali ni svoje plaće, potvrdio je to za „Avaz“ predsjednik SSSBiH Mevludin Bektić.  

- Nažalost finansijsko stanje u SSSBiH nije dobro, a sve je to kao posljedica dvije skupštine koje su održane i dva predsjednika koja postoje. Podsjećam kao predsjednik na jednoj je izabran Selvedin Šatorović, a na drugoj ja. Nažalost ne vidim pomirujućih tonova, a kako bi mogli naći zajednički format djelovanja. Većina granskih sindikata koji su dali meni podršku, jednostavno su prestali plaćati članarinu i dijelom su uzrokovali ovo teško stanje, ali prije svega kako bi privolili strane da sjednu za pregovarački sto – istakao je Bektić.

Dodao je da se došlo u takvu poziciju jer većina granskih sindikata na ovaj način želi natjerati Šatorovića da sjedne za pregovarački sto, a kako bi se riješilo ovo pitanje.



Bektić: Šatorović odbija bilo kakvu vrstu saradnje. Arhiv

- Međutim Šatorović odbija bilo kakvu vrstu saradnje, zbog čega se i dešava ova situacija. Smanjeni su i drugi izvori finansiranja Saveza, a prije svega misli se na izdavanje objekata u vlasništvu sindikata. nažalost naše kolege u SSSBiH našli su se u jednoj vrlo teškoj situaciji. Hoću da vjerujem da će se ovo što prije riješiti, a zbog radnika. Želimo da ovo riješimo, spremni smo i večeras da pregovaramo, nisam opterećen pozicijom. Želim da ovo prevažiđemo kako zbog radnika u FBiH, ali i tako uposlenika u SSSBiH koji su kolaterala ovog nesporazuma – naglasio je Bektić.

Prema njegovim riječima, ne razumije zbog čega Šatorović tako grčevito brani poziciju predsjednika SSSBiH.

- Žao mi je što sam dio ove priče, ali mene su kolege izabrale. Ovo ne mogu prevazići i sad je ovo poprimilo sudski epilog - pojasnio je Bektić.

Na naše pitanje dali je istina da predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović i predsjednik Skupštine SSSBiH Fikret Alić imaju primanja viša od 3.000 KM, Bektić kaže da pretpostavlja da je to tačno.

- Nemamo pristuo ni zgradi ni dokumentaciji, niti možemo uspostaviti kontakt s kolegama i kolegicama koji rade u Savezu, a sve zato što tamo se vrši mobing i strašan pritisak. Radnicima se prijeti da ne smiju sa nama razgovarati i pregovarati. Ovo je gola istina. Što se tiče primanja Šatorovića i Alića mogu reći da je vrlo moguće da se radi o tim iznosima koji se spominju u medijima – kazao je Bektić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.