ZBOG NAPADA NA UMJETNIKE

Vučko, Zagi i Pobjednik, simboli Sarajeva, Zagreba i Beograda, u borbi za slobodu govora i izražavanja

Napadima su izloženi Milan Marić i Mirjana Karanović, glumci koji su zajedno sa Snežanom Bogdanović i Uliksom Fehmijuom snimili propagandni spot u kom čitaju iskaze muslimanskih svjedoka i navodnih žrtava sa suđenja Radislavu Krstiću i Ratku Mladiću

Vučko, Zagi i Pobednik zajedno za slobodu izražavanja. Midhat Kapetanović

Piše: N. Aj.

19.10.2020

Srbijanska predstava “Srebrenica: Kad mi ubijeni ustanemo” odigrana je u Beogradu krajem septembra prikazana, što je prvi put da ova tema stiže na pozorišne daske u Srbiji.

Od tada je ekipa predstave, sa Zlatkom Pakovićem na čelu, suočena s brutalnim napadima i uvredama zbog svojih djela koja govore o Srebrenici i sličnim temama u vezi s BiH. Napadima su izloženi Milan Marić i Mirjana Karanović, glumci koji su zajedno sa Snežanom Bogdanović i Uliksom Fehmijuom snimili propagandni spot u kom čitaju iskaze muslimanskih svjedoka i navodnih žrtava sa suđenja Radislavu Krstiću i Ratku Mladiću u Hagu. 

Ovo je razljutilo mnoge njihove sunarodnjake koji to smatraju antisrpskim potezom. Povodom toga, više od 60 bh. umjetnika uputilo je kolegama pismo podrške osuđujući sve napade na njihove kolege u Srbiji

Reditelj Haris Pašović na svom Facebook profilu napisao je da su pismo sada potpisali još i Aleksandar Hemon, pisac, reditelji: Elmir Jukić, Nejla Latić Hulusić, Sabrina Begović Ćorić i Nenad Dizdarević, Elma Tataragić, scenaristkinja, vizuelne umjetnice Vanja Ciraj, Irma Saje i Šejla Kamerić, glumci Nadine Mičić i Jasenko Pašić i koreograf Tomas Stijart (Thomas Steyaert).

Sve više umjetnika se pridružuje podršci kolegama iz Srbije: novi supotpisnici su: Aleksandar Hemon, pisac; reditelji:...

Posted by Haris Pasovic on Monday, October 19, 2020

- Mi, dole potpisani, osuđujemo sve napade u Srbiji na naše kolege glumce, reditelje, pisce, likovne umjetnike, producente, organizatore i direktore umjetničkih institucija. Oni su ovih dana izloženi nizu napada zbog svog umjetničkog angažmana koji je dijelom povezan i sa Bosnom i Hercegovinom. Svako ugrožavanje slobode govora i misli izražavanja u bilo kojoj od zemalja u regionu, udar je na sve umjetnike i našu publiku, dovodi u opasnost izgradnju demokratskog društva i vladavine prava. Pozivamo sve nadležne institucije da zaštite napadnute kolege i omoguće slobodu govora - napisao je Pašović, a naveo je i sve potpisnike pisma podrške.

Ovo je ilustrovao slikom koja najbolje prikazuje namjere potpisnika, a to je da ukažu na važnost slobode izražavanja, kao i da na tome zajedno trebaju raditi Sarajevo, Beograd i Zagreb.

Na slici je prikazan Vučko, simbol Sarajeva, Zagi, simbol Beograda te Pobjednik, simbol Beograda. Oni zajedno "lijepe" umjetnost, sklapajući je u cjelinu.

Autor ove slike je Midhat Kapetanović, koji često skicama i slikama daje podršku zemljama u regiji, aludirajući na to da se zajedničkim snagama sve može.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.