SAMIT U TIRANI

Bregu: Dok je EU odmakao u digitalnom dobu, mi moramo trčati da premostimo jaz

Prije godinu i po nismo mogli predvidjeti da će naše zdravlje i dobrobit biti zaštićeni ubrzanim usvajanjem određenih digitalnih tehnologija koje pomažu da se smanje direktni kontakti, rekla Bregu

Bregu: Digitalna transformacija u regionu može donijeti povećanje produktivnosti od četiri posto. RCC

Avaz.ba

2.11.2020

Na prošlogodišnjem Digitalnom samitu u Beogradu bili smo svjedoci uspjeha kada su ministri iz šest ekonomija zapadnog Balkana zaduženi za informacione i komunikacione tehnologije potpisali novi Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga, čime je utrt put za ukidanje rominga na zapadnom Balkanu 2021. godine. Uvjerena sam da će region još jednom postići rezultate - rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.


To je izjavila na otvaranju ministarskog sastanka 3. Digitalnog samita zapadnog Balkana danas u Tirani, na kome su ministri iz regiona potpisali dva memoranduma o razumijevanju, i to o planu za 5G mrežu za digitalnu transformaciju i o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja za elektronske transakcije u regionu.


- Prije godinu i po nismo mogli predvidjeti da će naše zdravlje i dobrobit biti zaštićeni ubrzanim usvajanjem određenih digitalnih tehnologija koje pomažu da se smanje direktni kontakti, a koje su promijenile realnost u kojoj živimo, od standarda života do same prirode našeg posla. Ko god je bio u nedoumici kada će digitalna budućnost da se iznenada pojavi u našim životima, do sada je ubijeđen da je budućnost već stigla - istakla je.


Naglasila je ograničenje kretanja i rada donijelo veliko povećanje stope nezaposlenosti na zapadnom Balkanu i to između 5 i 30 posto te da ulaganje u tehnologije i prelazak u digitalnu sferu može donijeti promjenu.


- Digitalna transformacija u regionu može donijeti povećanje produktivnosti od četiri posto. Intenzivnija digitalna transformacija povezana je s otvaranjem radnih mjesta u prerađivačkom sektoru na zapadnom Balkanu - dodala je.


Naime, smatra ona, jedan posto povećanja stepena digitalne transformacije približno odgovara povećanju zaposlenosti od 1,16 posto.


-  Cijena toga što su žene van područja nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike su veće nego ikada ranije. Vjerovatnoća automatizacije 18 miliona pretežno 'ženskih' poslova iznosi najmanje 70 posto, dok će za 90 posto budućih poslova u svijetu biti potrebne vještine u domenu nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Za razliku od uvriježenog mišljenja, digitalna transformacija ima manje veze s tehnologijama, a mnogo više s ljudima - kazala je Bregu.



3. Digitalni samit zapadnog Balkana otvoren danas u Tirani. RCC

Također je naglasila da statistički podaci pokazuju da osoba starosti između 16 i 64 godine prosječno provede 6 sati i 42 minuta na internetu.


- U našem regionu 69 posto osoba koristi internet. Ove brojke stalno rastu. Ljudi su na internetu. Kako bi se naš region otvorio za digitalnu transformaciju, kako bi se tehnologije koristile za oporavak od pandemije i kako bi se smanjile digitalne razlike između našeg regiona i ostatka svijeta, stručnjaci kažu da trebamo podsticati i uvoditi digitalne tehnologije i digitalna rješenja kao odgovor na zdravstvene, ekonomske, socijalne i sigurnosne potrebe - podvukla je.


Smatra da to znači pružanje jasnijih i bržih usluga koje ne postavljaju nikakve prepreke te da je to  plan koji će lideri zapadnog Balkana trebati podržati kao dio zajedničkog regionalnog tržišta na samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa 10. novembra.


- I dok su Evropska unija i svijet daleko odmakli u pripremama za digitalno doba, mi moramo trčati duplo brže da premostimo postojeći jaz - zaključila je Bregu.


Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu otvorila je sastanak zajedno s premijerom Albanije Edijem Ramom, evropskim komesarom za unutrašnje tržište Thierry Bretonon i evropskom komesarkom za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariyom Gabriel.


Digitalni samit zapadnog Balkana dio je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine. Prvi Digitalni samit zapadnog Balkana održan je u aprilu 2018. godine u Skoplju, a drugi prošle godine u Beogradu, saopćeno je iz RCC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.