KALESIJA

Borba za poziciju: Kulanić prekršio Izborni zakon BiH, Džafić prijeti krivičnim prijavama

Kulanić je imao 5.579 glasova, a Sead Džafić 5.578 glasova

Zijad Kulanić i Sead Džafić. Avaz

A. Č.

7.12.2020

Prema utvrđenim rezultatima Centralne izborne komisije BiH Zijad Kulanić, kandidat SDA za načelnika Kalesije sa samo jednoim glasom prednosti pobijedio je protukandidata NBL-a Seada Džafića.

Kulanić je imao 5.579 glasova, a Sead Džafić 5.578 glasova.


Zloupotreba položaja

Nakon objave utvrđenih rezultata Džafić tvrdi da je Kulanić obmanuo CIK, te da će zbog toga podnijeti krivičnu prijavu protiv njega. Džafić tvrdi da je Kulanić zloupotrijebio položaj "jer nije podnio raskid radnog odnosa na poziciji pomoćnika načelnika Kalesije za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove".

S druge strane Kulanić ističe "da se u BiH mandati ne kupuju od građana, niti se dobijaju vršenjem pritiska putem medija, već da se osvajaju na izborima u skladu sa Izbornim zakonom BiH i drugim propisima".

Postupak izbora regulisan Izbornim zakonom BiH

- Zvanične institucije BiH daju pravna mišljenja, pravna tumačenja i donose konačne odluke, a ne da to, kao što je u mom slučaju, rade pojedinci. 

Istaknut ću samo da je cjelokupan postupak izbora regulisan Izbornim zakonom BiH i podzakonskim propisima koji detaljnije uređuju navedenu oblast, a sam status državnog službenika u izbornom postupku dodatno je reguliran i Zakonom o državnoj službi, u mom slučaju, Zakonom o državnoj službi Tuzlanskog kantona – saopćio je Kulanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.