NIJE BILO NEPRAVILNOSTI

Tužilaštvo KS neće provoditi istragu o nabavci 50.000 zaštitnih maski u Sarajevu

Nakon izvršenih provjera, postupajući tužilac je 19. oktobra 2020. godine donio naredbu da se protiv Kemala Cacana, Nihade Glamoč i Bariša Bejtovića neće provoditi istraga

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. BIRN

Fu. M.

7.12.2020

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu neće provoditi istragu o nabavci 50.000 zaštitnih maski koje je Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo kupila od firme “Panta Rei”, potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica ovog tužilaštva, za BIRN.

Bavčić je objasnila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo 6. maja ove godine dostavilo Tužilaštvu službenu zabilješku u vezi s nabavkom zaštitnih maski od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. U prilogu je, kako je rekla, dostavljen i novinski članak u kojem se navode određene nepravilnosti prilikom nabavke 50.000 zaštitnih maski koje su kupljene od firme “Panta Rei”.

- Nakon izvršenih provjera, postupajući tužilac je 19. oktobra 2020. godine donio naredbu da se protiv Kemala Cacana, Nihade Glamoč i Bariša Bejtovića neće provoditi istraga budući da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile krivično djelo "zloupotreba položaja ili ovlaštenja" - stoji u pisanom odgovoru Bavčić.

Ona je pojasnila da jedna od spornih činjenica zbog kojih je formiran predmet jeste način na koji je stupljeno u kontakt s firmom “Panta Rei” Sarajevo, kao i razlog zbog kojeg je ova firma izabrana kao najpovoljnija, uzimajući u obzir to da je direktor Bariš Bejtović sin zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsene Šahman, koja je prokurista u ovoj firmi.

- Kako stoji u tužilačkoj odluci, nema činjenica i okolnosti koje bi dovele u vezu Bilsenu Šahman, kao prokuristu navedenog društva a ujedno i zastupnicu u Skupštini KS-a, sa odabirom privrednog društva ‘Panta Rei’, jer nema subjektivnih niti objektivnih dokaza koji bi van sumnje uputili na takav zaključak. Također, treba napomenuti da je predmetnu odluku o odabiru ‘Panta Rei’ donio Štab Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i da, s tim u vezi, u donošenju odluka ne učestvuje Skupština KS - navela je Bavčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.