ZNAČAJAN DATUM

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo za “Avaz” o obilježavanju desete godišnjice uvođenja bezviznog režima- “Skup visokog značaja”.

Ceremoniji će nazočiti i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Haris Plakalo. Arhiv

Piše: D. H.

9.12.2020


15.Decembra ove godine navršava se tačno deset godina od kako je Evropska komisija donjela odluku o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije. Povodom toga, na taj datum u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u saradnji Ministarstva Sigurnosti Bosne i Hercegovine i Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, održati će se svečanost obilježavanja te desetogodišnjice. 


- Kao ozbiljan partner u oblastima EU integracija predložili smo Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine zajedničku realizaciju obilježavanja desetogodišnjice ukidanja viznog režima za Bosnu i Hercegovinu, a koja se održava 15.Decembra ove godine, a sve na temelju saradnje upravo naše dvije institucije prije deset godina kada je organiziran prvi promotivni let za građane Bosne i Hercegovine koji su tada po prvi puta putovali bez viza. Upravo zbog ovoga, evo deset godina poslije ponovno smo suorganizatori sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, kojem se zahvaljujem na prihvaćenom prijedlogu saradnje. Imamo potvrde obraćanja Ministara Sigurnosti i Pravde u Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine, gospode Cikotića i Grubeše, Komesara za proširenje i politiku susjedstva EU Olivera Varheljija koji će se prisutnima obratiti video porukom, članice Evropskog parlamenta Tanje Fajon također video porukom, šefa EU delegacije u BiH Ambasadora Johana Sattlera, Predsjednice Evropskog pokreta Brisel-Internacional u video obraćanju.” Istakao je Plakalo. 


Prisustvo događaju potvrdili su ambasadori nekolicine zemalja članica EU, predstavnici entitetskih Vlada, Predstavnici zajedničkih komisija pri Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, direkcija i agencija. Također ceremoniji će nazočiti i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko. 


- Cilj nam je da ovaj datum počnemo tradicionalno obilježavati kao datum koji je olakšao život svim građanima Bosne i Hercegovine, s obzirom da nam treba mnogo više datuma koji će povezivati sve u Bosni i Hercegovini, a ovaj datum to svakako jeste, i drago nam je da uprkos teškoj situaciji, ograničenom broju zvanica poštivajući sve epidemiološke mjere koje su na snazi i preporuke kriznog štaba, ipak možemo organizirati jedan ovako Važan skup na Visokom nivou, te se ovim putem zahvaljujem i Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine, kao i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, na kooperativnosti uslijed pripreme jednog ovako Važnog događaja” , naglasio je Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, Haris Plakalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.