TRAVNIK

U SDA očekuju prijevremene izbore za načelnika, HDZ najavljuje žalbe

S obzirom na to da zbog smrti mandat načelniku u Travniku ne može biti dodijeljen, CIK će naknadno donijeti odluku o tome , rekao je Bakalar

Lendo: Ići po Izbornom zakonu. Avaz

Piše: D. P.

16.12.2020

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je rezultate ovogodišnjih Lokalnih izbora u BiH, a govoreći o izboru načelnika općine Travnik, predsjednik Željko Bakalar je rekao da su žalbe ocijenjene neosnovanim i da su potvrđeni izborni rezultati u Travniku.

– S obzirom na to da zbog smrti mandat načelniku u Travniku ne može biti dodijeljen, CIK će naknadno donijeti odluku o tome – kazao je Bakalar.

U travničkom HDZ-u kažu kako odluku treba dobro iščitati.

- Naši prigovori odbačeni su, koliko ja znam zbog preuranjenosti, tako sam ja razumio. U samom obrazloženju odluke kaže se da prijevremeni izbori nisu u skladu sa zakonom, te da se traži od CIK-a da nađe novo rješenje. Navedena je i bitna činjenica koja kaže da mandat započinje potpisivanjem izjave, tako da ne znam šta će dalje biti. Vjerojatno će tu biti prostora za daljnje žalbe i postupke koji će biti vođeni u samom CIK-u. Mi idemo sa novim žalbama, odnosno koristimo sve pravne mogućnosti da dođemo do prave odluke - kazao je Bojan Domić, predsjednik OO HDZ-a BiH Travnik.


Domić: Naši prigovori odbačeni zbog preuranjenosti. Arhiv

Iz SDA, s druge strane, smatraju kako je odluka pravedna te kako otvara vrata daljnjoj  zakonskoj proceduri raspisivanja prijevremenih izbora.


- To je ono što se moglo očekivati da će se dogoditi u skladu sa standardima EU zemalja i pravdom. To je najoptimalnija odluka i mišljenje i Apelacionog suda i našeg CIK-a. Sad se komotno može ići po Izbornom zakonu. CIK proglašava pobjednika, donosi odluku o nemogućnosti uručenja mandata zbog smrti izbornog pobjednika, i ide odluka o prijevremenim izborima, što je sasvim logično svugdje u demokratskom svijetu - rekao je premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo (SDA).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.