PROJEKTI

U Podveležju počela proizvodnja struje pomoću vjetra

Do marta će u rad biti pušteno svih 15 vjetroagregata

Piše: M. Smajkić

17.1.2021

Nepuna četiri mjeseca od montaže prvog vjetroagregata na podveleškom platou iznad Mostara otpočela je proizvodnja struje pomoću vjetra. 

Tako su prvi kilovatsati električne energije koja je plasirana u prijenosnu mrežu proizvedeni na dva vjetroagregata od njih ukupno 15 instaliranih na platou Podveležja tokom funkcionalnog testiranja.


Vjetropark „Podveležje“: Puštanje u pogon. Avaz

Završna faza

Time je, praktično, i otpočela završna faza ispitivanja funkcionalnosti vjetroagregata i proizvodnja električne energije Vjetroparka „Podveležje“ „Elektroprivrede BiH“. 

Prema riječima Senada Salkića, izvršnog direktora za kapitalne investicije EPBiH, izvođač radova „Siemens“ u narednom periodu će sukcesivno ispitivati funkcionalnost i preostalih vjetroagregata.

- Dva vjetroagregata su već puštena u pogon i naša očekivanja su da do kraja februara, najkasnije u prvoj polovini marta, svi vjetroagregati budu testirani i pušteni u rad. Dosadašnja testiranja su pokazala da je sav posao besprijekorno urađen i da nema nikakvih smetnji, a vjerujemo da će i preostali vjetroagregati pokazati iste performanse kao i ova dva, koja smo već pustili u rad - rekao nam je Salkić.


Salkić: Sistem nadzora. Arhiv

Instaliran je i djelimično testiran sistem nadzora i upravljanja VE „Podveležje“. To je, kako nam je Salkić objasnio, krovni sistem koji omogućava potpuni daljinski nadzor i upravljanje Vjetroparkom „Podveležje“ iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom „Elektroprivrede BiH“ u Sarajevu.

Salkić nam je otkrio da u EPBiH uveliko rade na projektu solarne elektrane, koja će se nalaziti u neposrednoj blizini Vjetroparka ''Podveležje''.

Tako će za solarni park biti iskorištena skoro sva infrastruktura VE Podveležje, a, kako nam je kazao, grant sredstva su već osigurana.

Potrebne dozvole

- Instalirana snaga VE „Podveležje“ je 48 megavata, a solarne elektrane osam, u prvoj fazi i 26 megavata u drugoj. Sada nam preostaje čekati konstituiranje Gradskog vijeća Mostara kako bismo mogli ishodovati sve potrebne dozvole za izgradnju solarnog parka - kazao nam je Salkić. 

Koncesija od 30 godina

EPBiH je za VE „Podveležje“ dobila koncesiju od 30 godina. Sredstva za izgradnju su osigurana iz kredita njemačke razvojne KfW banke u iznosu od 162 miliona KM. 

Za izgradnju solarnog parka bit će potrebno između 30 i 50 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.