MOSTAR

Dok se čeka sjednica Gradskog vijeća: Savezi, blokovi i koalicije na kušnji

Džubur dao ostavku na mjesto predsjednika KO DF-a i potvrdio da je ova stranka suspendirala aktivnosti unutar „Koalicije za Mostar“

Mostar: Konstituirajuća sjednicu GV trebala bi biti održana početkom februara. Arhiv

Piše: M. Smajkić

27.1.2021

Dok se čeka na konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Mostara, na političkoj sceni u najvećem gradu na Neretvi prilično je burno. Izborne prevare i krađe, kao i silne krivične prijave su potisnute u drugi plan, a u fokusu su neke druge „igre i igrice“ koje nagovještavaju krah predizbornih saveza i koalicija. 


Neprimjereni napadi

Tako je prekjučerašnji dan, kada je riječ o političkim zbivanjima u Mostaru, obilježila izjava Ahmeda Džubura, predsjednika Kantonalnog odbora DF-a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji je obznanio da je ova stranka suspendirala svoje aktivnosti unutar „Koalicije za Mostar“. Ovu koaliciju, uz DF, čine SDA, SBB, BPS i SBiH.


Džubur: Odluku će donijeti Centrala. Arhiv

On je potvrdio da je dao ostavku na mjesto predsjednika KO DF-a. Džubur je negirao to da će njihov vijećnik Haris Nazdrajić, kako su objavili pojedini mediji, biti opozicija u budućem GV. Pojasnio je da će odluku o tome, kao i o podršci kandidatima za gradonačelnika donijeti Centrala stranke.


Zalihić: Ne želimo marketinšku priču. Arhiv

Da stvari nisu bajne ni u „Bh. bloku“, bilo je jasno nakon subotnjeg sastanka između partnera ovog saveza SDP-a i Naše stranke. U fokusu tih razgovora bili su kandidati za gradonačelnika Mostara i, dok u Našoj stranci isključivo o toj poziciji govore u ženskom rodu, budući da za njih u obzir dolazi samo ime Irme Baralije, u SDP-u se baš i ne slažu s tim.


Dobiti podršku

U cijeloj priči je vrlo zanimljivo to da je Semir Drljević Lovac, predsjednik Prve mostarske partije (PMP), koja je partner „Bh. bloka“, javno rekao da će prijedlog njegove stranke za prvog čovjeka Mostara biti Arman Zalihić, predsjednik mostarske organizacije SDP-a. 


Baralija: Vide je kao kandidata. Arhiv

Predstavnici ove dvije stranke održali su sastanak u Mostaru i, kako nam je rekao Zalihić, čekaju potvrdu od Naše stranke za termin sastanka na kojem će, definitivno, odlučiti o kandidatu.

-Što se tiče i SDP-a i PMP-a, stvari su jasne, kandidat za gradonačelnika će morati imati podršku svih sedam vijećnika u Gradskom vijeću Mostara i odluka o kandidatu mora biti potvrđena na stranačkim organima. Nema potrebe da se ide u neku marketinšku priču, već se treba ustrajati na tome da imamo gradonačelnika koji može dobiti podršku i od „Koalicije za Mostar“ - kazao nam je Zalihić.

Pripreme za konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Mostara, koja bi trebala biti održana početkom februara, počele su, a u ponedjeljak su budućim vijećnicima uručeni certifikati od CIK-a.  

Drljević: Podrška Zalihiću. Arhiv

Oteo se kontroli

Zanimljivo je da se za Nazdrajića već neko vrijeme špekulira da se „oteo kontroli“ nadređenih u svojoj stranci, ali nije bio spreman bilo šta komentirati u vezi sa suspenzijom DF-a u koaliciji, kao ni to hoće li biti nezavisni vijećnik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.