TRGOVINA LJUDIMA

Maloljetnu suprugu tjerao da prosi i donosi mu novac

Osumnjičeni je optužen za trgovinu ljudima iskorištavanjem osobe koja nije navršila 18 godina života nakon što je provedena istraga tijekom koje je odmah pritvoren

Maloljetnica je žrtva 26-ogodišnjeg vanbračnog supruga. Arhiv

A. K.

18.2.2021

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Š.Š. (26) iz Brčkog zbog sumnje da je navođenjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao maloljetnu suprugu.

Optužen je za trgovinu ljudima iskorištavanjem osobe koja nije navršila 18 godina života nakon što je provedena istraga tijekom koje je odmah pritvoren, a žrtva izmještena u sigurnu kuću, navode iz Tužilaštva.


Žrtva pod kontrolom osumnjičenog

Optuženi je od kraja 2019. do sredine 2020. godine, u namjeri da iskorištavanjem maloljetne vanbračne supruge pribavi protupravnu imovinsku korist, od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači te da mu predaje novac.

Uz to, sumnja se da je od oštećene zahtijevao i da osobama koje pokažu zanimanje ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu.

U optužnici je navedeno da je žrtva bila kontinuirano fizički maltertirana, te je usljed svakodnevnih prijetnji dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog.

Kazna zatvora najmanje 10 godina

Osnovni sud Distrikta u cijelosti je potvrdio optužnicu kojom se Š. Š. tereti za kazneno djelo trgovine ljudima s propisanom kaznom zatvora od najmanje deset godina, a žrtva je stavljena pod institucionalnu zaštitu u sigurnu kuću.

Saradnja nadležnih na ovom području provodi se i putem lokalnog koordinacijskog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i državne udarne grupe u koju je aktivno uključeno Tužilaštvo Distrikta.

 Procesuiranje počinitelja i istovremena zaštita žrtava trgovine ljudima, među kojima su najčešće maloljetnici, ostaje i dalje u fokusu djelovanja, saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.