PREDSTAVNIČKI DOM FBIH

Milionski gubici na aerodromu Sarajevo: Uposlenicima smanjene plaće za 35 posto

Zastupnik Nihad Čolpa je rekao kako usluge aerodroma Sarajevo, Mostar i Tuzla moraju biti jeftinije

Milionski gubici na aerodromu Sarajevo. Arhiv

Piše: E. Halimić

24.2.2021

Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća Međunarodni aerodrom Sarajevo u 2019. godini odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBIH.


Problemi zbog pandemije

Prema obrazloženju vršioca dužnosti direktora te kompanije Alana Bajića, u pretprošloj godini prije pandemije je međunarodni sarajevski aerodrom zabilježio sve pozitivne parametre poslovanja.

Zastupnik Irfan Čengić je, napominjući da izvještaj iz 2020. zasigurno neće biti povoljan zbog problema koje je pandemija nanijela avioprijevoznicima, predložio zaključak uz ovu tačku dnevnog reda, koji su također većinom glasova podržali zastupnici.

Tim zaključkom je Predstavnički dom zadužio preduzeće Međunarodni aerodrom Sarajevo da uz izvještaj o vlastitom poslovanju u 2020. godini dostavi Parlamentu detaljno informaciju o smanjenju plaća radnicima zbog pandemije COVID-a 19, kao i plan za nadoknađivanje gubitka plaća, uz finansijsku projekciju koliko je novca potrebno za to.


Jeftinije usluge

Bajić je potvrdio da su zbog pandemije smanjene plaće uposlenicima za 30 do 35 posto i da su višemilionski gubici Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Zastupnik Nihad Čolpa je rekao kako usluge aerodroma Sarajevo, Mostar i Tuzla moraju biti jeftinije.

- O važnosti aviosaobraćaja u BiH ne treba ni govoriti. Imamo bogato kulturno-historijsko nasljeđe, gastro ponudu, ali nemamo putnu infsrastrukturu i jeftine letove. Tako je Federalna vlada donijela taksu kojom je svaki odlazeći putnik sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo dužan platiti 20 KM. Ozbilljne zemlje ulažu u aerodrome, a mi uvodimo nove namete. Ovu taksu na odlazećeg putnika treba ukinuti. Ove godine je zaleđena, ali treba je ukinuti - rekao je Čolpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.