INICIJATIVE

Nužne zakonske promjene koje će štititi marginalizirane grupe društva

Potreba za većom inkluzijom jedan je od prioriteta i zahtjeva koje BiH treba ispuniti za članstvo u Evropskoj uniji, kaže Malkić

Aida Malkić. Avaz

Fu. M.

11.3.2021

Efikasna socijalna politika je nešto čime se ne možemo posebno pohvaliti, a to najbolje potvrđuje činjenica da građani iz marginaliziranih skupina ni u jednoj oblasti nisu zastupljeni na zavidnom nivou

Sarajevski otvoreni centar (SOC), Otaharin i Fondacija 787, koje su okupljene u D&I koaliciju pokrenule su inicijativu certificiranja 'Excelling in Diversity' ili 'Izvrsnost u različitosti'  i pozvale bosanskohercegovačke kompanije i institucije da tako potvrde svoju opredijeljenost za ravnopravno pružanje jednakih uslova za rad i zapošljavanje pripadnika marginaliziranih skupina  društva, baš kao i onih koji to nisu.

Socijalne politike

- Potreba za većom inkluzijom jedan je od prioriteta i zahtjeva koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti za članstvo u Evropskoj uniji. Efikasna socijalna politika je nešto čime se ne možemo posebno pohvaliti, a to najbolje potvrđuje činjenica da građani iz marginaliziranih skupina ni u jednoj oblasti nisu zastupljeni na zavidnom nivou. Nažalost, loš socio-ekonomski položaj, predrasude, diskriminacija i otežan pristup tržištu rada je ono s čime se ovi građani svakodnevno suočavaju. To je posebno došlo do izražaja za vrijeme  pandemije COVID-19 kada su upravo među prvim otpuštenim osobama bile one koje pripadaju ovoj grupi bh. građana - poručila je Aida Malkić, rukovoditeljica programa Sarajevskog otvorenog centra.

Socijalno uključivanje kao koncept, osnov je socijalnih politika u zemljama EU, kao i njihove uzajamne koordinacije na nivou EU.  Međutim, da bi došlo do promjene u kojoj će bh. društvo postati više inkluzivno i otvoreno za druge i drugačije nužno je donošenje adekvatnih zakona i njihova primjena kojima će se olakšati pristup zapošljavanju i socijalnoj uključenosti.

Dobri primjeri

- Moramo osnažiti kapacitete civilnog društva koje će se još više zalagati za prava marginaliziranih grupa, posebno kako se naša zemlja bude približavala kandidatskom status, a potom i članstvu u EU. Potrebno je, našim političkim elitama, predložiti najbolja zakonska rješenja u skladu sa svjetskim praksama, ali i raditi aktivno na promjenama.

Rezultati istraživanja Market Makers-a i SOC-a, o zapošljavanju i raznolikosti u radnim sredinama, zakonskim regulativama te najboljim primjerima inkluzije, potvrdili su nedovoljnu efikasnost zakona u ovoj oblasti zbog njegove loše implementacije, visoke stope nezaposlenosti, etničke i socijalne podjele i slično. Većina bh. kompanija i institucija nije dovoljno posvećena ovoj problematici, a preporuke su da bi se osobe zadužene za ljudske resurse trebale dodatno educirati, upoznati s temom, a samim tim i inicirati promjene u kompaniji ili instituciji, “ naglasila je Malkić.

Srećom, postoje i dobri primjeri socijalne inkluzije u BiH, a to su pet bh. kompanija i institucija koje su prve dobile certifikat Izvrsnost u različitosti pokazavši da pružaju jednake prilike i uvjete za rad svim skupinama društva, bez obzira na njihove individualne karakteristike i socijalni status.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.