PARLAMENT FBIH

Prašović-Gadžo: Ministrica Turković treba krivično odgovarati

Životi građana su najvažniji, ovo je trenutak da svi zajedno zatražimo mjere koje će uistinu dovesti do smanjenja širenja zaraze, kaže Prašović-Gadžo

Zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo. Avaz

Piše: E. H.

18.3.2021

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) Sanela Prašović-Gadžo je kazala da se zastupnicima ponekad čini da Predstavnički dom ne može uraditi nešto posebno.


Ad hoc tim

- Ali to je pogrešno jer je temeljom odluke Parlamenta FBiH formiran Ad hoc tim koji je uspio nabaviti vakcine. To je bio prijedlog Predstavničkog doma, a ne Vlade FBiH. Tu smo da pomognemo građanima. Naša obaveza je da se ponašamo tako. Imamo svoje zaključke. Dakle Parlament FBiH je tu danas da ponovo donese odluke, a Vlada FBiH nek probere. Životi građana su najvažniji, ovo je trenutak da svi zajedno zatražimo mjere koje će uistinu dovesti do smanjenja širenja zaraze, da nam građani više ne umiru. Zdravstveni sistem je zagušen i to cijeli. Vidite redove stoga jedna od zaključaka jeste da se FUCZ uključi i pomogne građanima koji satima stoje u redovima – istakla je Prapović-Gadžo.


Pismo ambasadora

Dodala je da je skandalozno da je ministrica Bisera Turković ignorirala ponudu da se nabave vakcine iz Rusije, a kad je dobila pismo od našeg ambasadora.

- Sad nabavljamo iste te vakcine samo nekoliko mjeseci kasnije. Pozivam pravosudne institucije da prate šta se dešava u svemu ovom. Smatram skandaloznim da kada je došla ponuda iz Rusije za nabavku vakcina je ministrica Bisera Turković ignorisala to. To dovodi do toga da oni koji su odgovorni prave najveće greške. Zbog toga mora postojati odgovornost i pozivam pravosuđe da to prati. Ukoliko to pismo nije dostavila nadležnim, onda treba krivično odgovarati - kazala je Prašović-Gadžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.