SAOPĆENJE

Društvo novinara BiH upućuje oštar javni protest ministru zdravstva KS

Početkom godine Društvo novinara je kontaktiralo sve nivoe vlasti zbog omogućavanja medijskim radnicima prava na adekvatnu medicinsku zaštitu

Društvo novinara BiH uputilo protest povodom izjava ministra u KS Harisa Vranića. Ilustracija

A. K.

1.4.2021

Društvo novinara Bosne i Hercegovine (DNBiH) upućuje oštar javni protest ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću zbog njegove izjave da "novinari u Kantonu Sarajevo neće biti uvršteni u grupu prioriteta za vakcinisanje protiv koronavirusa. Od izbijanja pandemije veliki broj kolega je obolio, a neki su preminuli radeći svoj posao, saopćeno je iz tog udruženja.

- Društvo novinara Bosne i Hercegovine je već početkom ove godine kontaktiralo sve nivoe vlasti zbog omogućavanja medijskim radnicima prava na adekvatnu medicinsku zaštitu – vakcinaciju, a protiv oboljenja od koronavirusa. Od tada, ovom apelu su se odazvali Republika Srpska (25. januara) i Brčko Distrikt (16. februara) te reagirali na zahtjev DNBiH i ekspresno donijeli odluku o uvrštavanju medijskih radnika (novinara, snimatelja, montažera itd.) u prioritete za dobijanje vakcina protiv koronavirusa. Prvi kanton koji je donio ovakvu odluku je Zeničko-dobojski, i to 23. marta - saopćeno je.

Mjere zloupotrijebljene

U apelu upućenom i kantonalnim nivoima vlasti, naglašeno je da "Društvo novinara BiH, kao najstarija strukovna novinarska organizacija u državi, apeluje da prilikom određivanja prioriteta za vakcinisanje protiv koronavirusa, uvrstite medijske radnike (novinare, snimatelje, montažere, i dr.) u grupu iza medicinskih radnika i ugroženih grupa stanovništva".

- Upravo sve rečeno je dovoljno, a da bi istup ministra zdravstva KS Harisa Vranića bio više nego začuđujući. Za žaljenje je ako ministra zdravstva ili Vladu KS trebamo podsjećati na ulogu i značaj novinara i medija u informiranju javnosti o pitanjima od javnog interesa čiji je segment i javno zdravlje građana. U istom danu u kojem je vijest da je u izvještaju State Departmenta o medijskim slobodama u BiH "Zastrašivanje, uznemiravanje i prijetnje, uključujući brojne prijetnje smrću novinarima i medijima, nastavili su se tokom godine, bez sistematskog institucionalnog odgovora. Brojne restriktivne mjere uvedene za suzbijanje pandemije u nekim su slučajevima zloupotrijebljene kako bi se ograničio pristup informacijama" (Sarajevo, 31.03.2021.), dobivamo informaciju od ministra Vranića da su "novinari kategorija koja ne spade u prioritete". Poražavajuće je ograničiti kretanje medijskih radnika, a prvenstveno novinara, u procesu demokratizacije društva - naveli su.


Praćenje preporuka novinarskih asocijacija

Upravo je to osnova koju su prepoznale vlasti širom svijeta, ističe dalje Društvo novinara BiH, te navodi da je Međunarodna federacija novinara pozvala sve vlade u svijetu da novinari budu u prioritetu pri vakcinaciji, kao i da je Američki Centar za kontrolu bolesti uključio novinare u prioritetne radnike.

- Uz nadu da Bosna i Hercegovina ili Federacija Bosne i Hercegovine ili Kanton Sarajevo mogu pratiti preporuke krovnih novinarskih i naučnih asocijacija, još jednom apelujemo da poruke koje odlaze u javnost moraju biti donesene na osnovu stručnih, potvrđenih iskustava i ponašanja - zaključili su iz Društva novinara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.