SUD BIH

Sutra izricanje presude Kemalu Čauševiću

Optuženi Kemal Čaušević je pod tačkom 1. optužnice optužen za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi

Kemal Čaušević. Avaz

Fu. M.

26.5.2021

Pred Sudom Bosne i Hercegovine sutra će biti izrečena presuda bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Kemalu Čauševiću, i to skoro sedam godina nakon hapšenja u junu 2014. i četvorogodišnjeg suđenja po optužnici koja ga tereti za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara.

Optuženi Kemal Čaušević je pod tačkom 1. optužnice optužen za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a optuženi Anes Sadiković za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Suda BiH.

Pod tačkom 2. optužnice, optuženi Kemal Čaušević je optužen za krivično djelo pranje novca iz člana 209, stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ BiH, i pod tačkom 3. optužnice za krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 220. KZBiH, sve u vezi sa članom 53. Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Čaušević i Sadiković budu osuđeni za djela počinjena od 2007. do februara 2011. godine, kao i da se bivšem direktoru UIO-a oduzme nezakonito stečena imovina.

Odbrane su u završnim riječima iznijele niz tvrdnji o nezakonitosti postupka, zatraživši oslobađajuću presudu, prenio je ranije BIRN.

Tužilaštvo BiH tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara. S njim je optužen i Sadiković za davanje dara pri uvozu tekstila.

Čauševiću se stavlja na teret i da je “Glasu Srpske – Grafika a.d. Banja Luka” pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 KM.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.