VIKIĆEVI SPECIJALCI

Veterani Odreda policije „Bosna“: Imena naših heroja nisu za kompenzacije u političkim igrama

Nismo mogli niti pretpostaviti niti zamisliti da će se ime Vinka Šamarlića sukobiti sa imenom Šemse Baručije, koji je također naš heroj, kaže se u saopćenju

Šamarlić: Heroj odbrane grada. Facebook

Piše: Ad. A.

4.6.2021

Udruženje veterana Odreda policije „Bosna“ Kantona Sarajevo je podnijelo načelniku Općine Novo Sarajevo i svim vjećnicima Općinskog vijeća Novo Sarajevo inicijativu za dodjelu imena Sportskoj dvorani Novo Sarajevo po poginulom heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata Vinku Šamarliću, pripadniku Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, Odreda policije „Bosna“.

Prvo, želimo da se iskreno zahvalimo našim saborcima iz Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo i Savezu „Zlatni ljiljani i zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo koji su nas podržali upućivanjem inicijative načelniku Općine i Općinskom vijeću Novo Sarajevo. Također, želimo da se zahvalimo i klubovima političkih stranaka i vjećnicima koji su podržali naše inicjative.

Drugo, želimo se zahvaliti načelniku i vjećnicima/vjećnicama Općine Novo Sarajevo koji su donijeli Odluku da se Zona sporta i rekreacije nazove Centar za edukaciju, sport i rekreaciju „Vinko Šamarlić“. Međutim, ovo nije bila naša inicijativa, niti inicijativa Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo i Saveza „Zlatni ljiljani i zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo. Nismo mogli niti pretpostaviti niti zamisliti da će se ime Vinka Šamarlića sukobiti sa imenom Šemse Baručije, koji je također naš heroj.


Dobitnik najvećih ratnih priznanja. Facebook

Poštovani načelniče i vjećnici, poštujemo iskrene namjere, ali ih u ovom slučaju ne vidimo. Imena naših heroja i dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja nisu za kompenzacije u političkim igrama. Vi koji ste donijeli ovakve odluke preuzmite odgovornost za to i nemojte nas borce uvlačiti u vaše prljave igre.

Na kraju želimo vas podsjetiti, posebno one koji nisu bili sa građanima Sarajeva u teškim danima agresije, da se u našoj jedinici tokom agresije borilo 1.376 specijalaca, od kojih je svoje živote dao 81 specijalac, među kojima i jedna djevojka. Ranjeno je 270 specijalaca, među kojima neki i više puta. Naša jedinica je dobitnik Ratne zastave, kao jedina policijska jedinica i Policijskog štita. Naši pripadnici su nosioci 5 Medalja za hrabrost, 4 Zlatna ljiljana, 1 Orden zlatnog grba sa mačevima, 86 Zlatnih policijskih znački i 59 Srebrenih policijskih znački od kojih je većina dodjeljena posthumno.

Naša jedinica i naš komandant dobitnici su i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

A naš Vinko Šamarlić, Zmaj od Bosne, nosilac je “Zlatne policijske zvijezde”, “Medalje za hrabrost” i “Ordena zlatnog grba sa mačevima” i poginuo je u žestokoj borbi prsa u prsa u Zagorskoj ulici nekoliko dana prije odlaska na Olimpijske igre u Barcelonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.