VIJEĆNICA

Gradonačelnica Sarajeva organizirala akciju darivanja krvi: Jedno darivanje može spasiti tri života

Prethodne godine, zbog pandemije koronavirusa, mali broj građana se odazvao akciji

Piše: A. S. - S. Š.

13.6.2021

Humanost na dijelu - Avaz
Humanost na dijelu - Avaz
Humanost na dijelu - Avaz
Humanost na dijelu - Avaz
Dnevni avaz

U sarajevskoj Vijećnici danas se organizira akcija dobrovoljnog darivanja krvi, u saradnji Crvenog križa, Zavoda za transfuzijologiju FBiH i gradonačelnice Grada Sarajeva Benjamine Karić.

Akcija traje od 11 do 17 sati, a povod je sutrašnje obilježavanje je Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca.

Građani Sarajeva iskoristilu su ovu priliku i pokazali svoju humanost i solidarnost. 

- Danas mi je 40. rođendan i odlučila sam uraditi nešto lijepo za sebe, a i druge. Naše malo nekome znači puno. Nadam se da će se i drugi građani odazvati ovoj akciji – izjavila je za portal "Avaz-a" Senida Gazdić, redovni davalac krvi.

Akciju je svojim prisustvom podržao i specijalni predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) koji je naglasio da se akcija darivanja krvi nastavlja i sutra u drugim gradovima BiH.

Johan Satler. Fena

- Izuzetno je važno što ovih dana pokazujemo solidarnost posebno u posljednjih godinu dana kada je svijet zahvatila pandemija. U tom smislu važno je da damo podršku i pomognemo. Zahvaljujem se svima koji su danas darovali krv - kazao je Satler.

Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na mnoge segmente života, pa tako i na ovu akciju. Prošle godine, baš u jeku prvog talasa, odziv građana bio je znatno umanjen. Indira Kriještorac, glasnogovornik Crvenog Križa kaže kako se prošle godine akciji odazvalo svega 67 sugrađana. 

Također, Kriještorac naglašava važnost akcije.

- Jednim darivanjem krvi mogu se spasiti čak tri života. 


Godišnje se u Federaciji održi 450 ovakvih akcija. A. Saračević

Svake godine organizuju se i susreti dobrovoljnih davalaca. Na susretima se dodjeljuju priznanja Srebrna plaketa za 50 i više darivanja i Zlatna plaketa za 100 i više darivanja – dodala je Kriještorac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.