BIVŠI NAČELNIK SREBRENICE

Ćamil Duraković: Ovo je jedna od historijski važnijih presuda

Puno je presuda koje su amnestirale direktnu odgovornost Srbije za rat na području BiH i Hrvatske - ističe Duraković

Duraković: Sve vezano za ratna dešavanja, dolazilo je iz Beograda, kaže Duraković. Arhiv

Piše: L.Memčić

30.6.2021

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, za osuđujuću presudu koju je izrekao Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) bivšim šefovim Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, je rekao da je ovo jedna od historijski važnijih presuda kada je u pitanju rat u Bosni i Hercegovini.

- Po prvi put imamo da je Sud potvrdio odgovornost visokopozicioniranih čelnika i institucija kao što je bila Služba državne bezbijednosti Srbije. To govori o političkom establišmentu Srbije tog vremena, te da je sve vezano za ratna dešavanja, dolazilo insuirano od strane Beograda - kazao je Duraković za portal "Avaza".

Ovo je, kako navodi, prva presuda koja dokazuje da je Srbija definitivno bila umješana u ratove na području bivše Jugoslavije.

- Puno je presuda koje su, na neki način zbog globalnog političkog odnosa, amnestirala bilo kakvu direktnu odgovornost Srbije za rat na području Bosne i Hercegovine i, djelimično, Hrvatske - ističe Duraković.

Bivši šefovi Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovice Stanišića i Franka Simatovića, osuđeni su na kaznu po 12 godina zatvorske kazne za ratne zločine.

- Znam da je tužilaštvo tražilo doživotne zatvore, međutim, i ovih 12 godina je bitno jer je preuđeno. Ne može biti nikakvih špekulacija da je Srbija bila odgovorna za zločine na području Bosne i Hercegovine - zaključio je Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.