SARAJEVO

Donacija Austrije: Pola miliona vakcina AstraZenece za stanovnike BiH

U pandemiji niko nije sigiran stoga je naš zajednički interes da u zemljama zapadnog Balkana osiguramo dovoljnu dozu vakcina, izjavila je Hartman

Piše: S. Šantić

10.8.2021

Pola miliona vakcina AstraZeneca jutros je zvanično predato Bosni i Hercegovini. Radi se o velikoj donaciji Austrije za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Prvi se obratio Dušan Kojić u ime Vijeća ministara.

- Jasan znak jakih i prijateljskih odnosa BiH i Austrije. Republika Austrija je prva država sa kojom je naša država započela pregovore oko nabavke vakcine - rekao je Kojić.


Izvršena primopredaja donacije vakcina iz Austrije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Kojić u svom obraćanju medijima kazao da, do kraja augusta u našoj zemlji se očekuje i pošiljka od pola miliona doza Pfizer/BioNTech koje će stići kao donacija Sjedinjenih Američkih Država.

Poslao je apel građanima da se vakcinišu, te da je imunizacija jedini način da se izborimo sa pandemijom.

Također se obratila i ambasadorica Austrije u BiH Urlike Hartman.

- Austrija na ovaj način želi da doprinese povećanju stope vakcinisanih u BiH. Pandemiju možemo riješiti samo zajedničkim snagama. U pandemiji niko nije sigiran stoga je naš zajednički interes da u zemljama zapadnog Balkana osiguramo dovoljnu dozu vakcina - izjavila je Hartman.

Naglasila je da BiH ima dovoljno doza za vakcinaciju s toga je na građanima da se vakcinišum poručila je kako vakcinacija štiti naš život, život naših najbližih i život naših sugrađana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.