PIŠE VEČERNJI LIST

Hrvatska dostavila prijavu protiv 16 oficira Armije BiH: Evo ko je na spisku

Na taj je način DORH doslovno, vrlo slično kao što je to učinilo Tužilaštvo BiH prije više od mjesec dana, poslalo svojevrsnu zamolnicu za procesuiranje osoba koje se smatra odgovornim za ratne zločine

DORH: Slična zamolnica kao ona Tužilaštva BiH. Ilsutracija

Avaz.ba

7.9.2021

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u decembru prošle godine proslijedilo je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv 16 bošnjačkih časnika, među kojima su generali Sefer Halilović, Vehbija Karić, Selmo Cikotić, Amir Kubura..., koji se terete za ratne zločine nad Hrvatima u BiH, uglavnom na području srednje Bosne i sjevernog dijela Hercegovin, piše "Večernji list" izdanje za BiH. 

Ekskluzivno je to potvrđeno "Večernjem listu" iz DORH-a, uz navode da je ovaj spis u Tužilaštvo BiH stigao u decembru prošle godine. 


DORH-ova zamolnica

- Državno odvjetništvo RH u decembru 2020. godine dostavilo je Tužilaštvu BiH navedenu krivičnu prijavu, materijale i obavijesti iz predmeta Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu radi mogućeg poduzimanja kaznenog progona u BiH - izjavila je glasnogovornica Državnog odvjetništva RH Martina Mihordin. 

Objasnila je da je ta krivična prijava, koju je inače u martu 2017. DORH-u dostavilo sedam stradalničkih udruga Hrvata iz BiH, proslijeđena sukladno Protokolu o saradnji u progonu počinitelja krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanog između DORH-a i Tužilaštva Bih od 3. juna 2013. godine. 

Na takav potez DORH se odlučio jer, po objašnjenju glasnogovornice Mihordin, prijavljene osobe imaju državljanstvo BiH i prebivalište u BiH (prebivalište je temeljna pretpostavka za preuzimanje progona), a iz prikupljenih obavijesti proizlazi kako u RH nemaju ni prebavialište, ni boravište, ni državljanstvo te posebno uvažavajući činjenicu da je krivično djeloi počinjeno na odručju BiH. 

Na taj je način DORH doslovno, vrlo slično kao što je to učinilo Tužilaštvo BiH prije više od mjesec dana, poslalo svojevrsnu zamolnicu za procesuiranje osoba koje se smatra odgovornim za ratne zločine. No, za razliku od ovoga slučaja, velika se prašina podigla s različitim interpretacijama s hrvatskim generalima. Kako se doznaje, sadržaj krivične prijave, koja je sada u posjedu Tužilaštva BiH, govori o tome kako udruge smatraju da su počinjeni ratni zločini, zločini protiv čovječnosti, no da istodobono nisu procesuirani zapovjednici i pripadnici Armije BiH iako je o svim zločinima upoznato Tužilaštvo BiH, piše "Večernji list". 


Zločini mudžahedina

Među prijavljenima su i Sakib Mahmuljin, zapovjednik 3. korpusa, Amir Kubura kao zapovjednik 7. muslimanske brigade, Šerif Patković, zapovjednik 2. bataljona, 7. muslimankse brigade, Đemal Merdan, zamjenik zapovjednika 3. korpusa. Na krivičnoj prijavi su i Ramiz Dreković, zapovjednik 4. korpusa te Salko Gušić zapovjednik 6. korpusa i Enes Kovačević, zapovjednik 44. brdske brigade Armije BiH. 

Na popisu 16 prijavljenih su i Bakir Alispahić, kao ministar unutrašnjih poslova BiH i načelnik Centra službe sigurnosti, te zapovjednik 317. brigade Fahrudin Agić, kao i zapovjednik 7. brigade "Suad Alić" 4. korpusa Armije BIH Midhat Cerovac. 

Njih se tereti nasuprot mirovnim planovima i prije njihovih potpisivanja, preko središnje Bosne, sjeverozapadne Hercegovine i dolinom rijeke Neretve, za namjeru osvajanja pod nadzorom HVO-a kako bi ostvarili izlaz na more, a Hrvate protjerali. 

Pri tome su zajedno s mudžahedinima počinili brojne zločine. Samo u srednjoj Bosni ubijeno je 876 civila i zarobljenih pripadnika HVO-a, a protjerano je i izbjeglo 118.000 Hrvata. Srušeno je i spaljeno 270 katoličkih objekata, piše "Večernji list". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.