SVEČANOSTI

Efendija Dedović: Karađoz-begova medresa je više od medrese

Obilježene 464.godišnjica osnivanja i 26 godišnjica reaktiviranja mostarske škole

Muftija Dedović na svečanosti. Avaz

Piše: M.Sm.

18.9.2021

U Karađoz-begovoj medresi u Mostaru jučer je svečanim programom obilježena 464.godišnjica osnivanja i 26 godina reaktiviranja ove ustanove.

Direktor Medrese, hfz. Aid ef.Tulek se u svom svečanom govoru dotaknuo uspjeha, značaja rada i djelovanja ove škole.



Kvalietno znanje i lijep odgoj

- Naša obaveza je da je unapređujemo, da je činimo atraktivnijom, kvalitetnijom, da našim učenicima i učenicama podarimo kvalitetno znanje i lijep odgoj, što je cilj ove škole i da u skladu našeg vremena te vrijednosti njima prenosimo – poručio je on.


Mostarski muftija,  Salem ef. Dedović kazao je da je ohrabren time što se kroz Medresu, kao tradicionalnu školu, utemeljenu na osnovnim vjerskim postulatima, kroz nastavni plan i program, izučavaju  i druga važna životna naučna područja.


- Medresa u Mostaru više je od medrese, više je od škole! Ona ima veliki društveno-politički, kulturno-historijski i nacionalni značaj za našu zajednicu, naš grad i naše društvo – istakao je mostarski muftija.



Kontinuitet koji obavezuje

Efendija Dedović je također ukazao na značaj djela Karađoz-bega, historije i onog što je Mostar stoljećima bio.



Sa svečanosti u Medresi. Avaz

-Kada govorimo o ovoj školi, naša povijest kreće od Karađoz-begove džamije i biblioteke, od Karađoz-begove medrese, iz 1557. godine. Karađoz-beg je iza sebe ostavio tri vakufname. Prvu vakufnamu je ostavio za svoju džamiju i za svoju biblioteku. Dao osnovni knjižni fond – da se utemelji u njegovoj džamiji, koja će kasnije prerasti u biblioteku. Druga vakufnama je u gotovini, u gotovinskom novcu, a koja je data da se utemelji Medresa. I treća vakufnama je za njegovu suprugu Aišu. Te vakufname su verifikovane na Šerijatskom mostarskom sudu. Ovo je kontinuitet koji obavezuje, kontinuitet koji traje. Možemo biti ponosni na ono što je urađeno proteklih 26 godina. To svjedoče generacije diplomanata koje su razasute diljem svijeta, diljem naše domovine- naglasio je muftija Dedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.