PREDSJEDNIK PDA

Kukić na tribini u Tuzli: Naši građani su na rubu siromaštva zbog nepravedne raspodjele javnih prihoda

Ako ne dođe do promjene ustava i izbornog zakona onda nema izbora, kaže Kukić

Proučena fatiha za žrtve na Tuzlanskoj Kapiji. Facebook

Piše: E. T.

16.10.2021

Gradski odbor PDA Tuzla organizovao je tribinu „Aktuelna politička situacija“, na kojoj je govorio Mirsad Kukić, predsjednik PDA BiH.

Kukić je na tribini u Tuzli govorio o oštećenosti Tuzlanskog kantona, i istakao da je veliki problem za Tuzlanski kanton nepravedna preraspodjela javnih prihoda i naglasio potrebu za decentralizovanu preraspodjelu javnih prihoda.


Položeno cvijeće. Facebook

- Novac su nam uzeli na nepravedan način. Odnos je jedan naprema dva. Naše dijete, naš policajac ili naš učitelj u Tuzlanskom kantonu je dva puta jeftiniji od sarajevskog. 50 miliona konvertibilnih maraka nam uzimaju svake godine od preraspodjele javnih prihoda od 2006.godine. Pogubno je to za naš kanton i ljude – smatra Kukić.

Kukić je jasno poručio da Tuzlanski kanton ne smije ostati crna rupa, jer je preraspodjela javnih prihoda katastrofalna a osvrnuo se i na federalnu Vladu u tehničkom mandatu.

- Federalna Vlada nije na vrijeme reagovala i obezbijedila građanima vakcine. Oslonili smo se na sadaku drugih. Vlada FBIH nije ništa uradila za Tuzlanski kanton. Naši su građani došli na rub siromaštva. Imamo gladnih ljudi, i ljudi koji ne mogu školovati svoju djecu - rekao je Kukić.


Kukić na tribini u Tuzli. Facebook

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u državi predsjenidk PDA je rekao da političari namjerno kreiraju vještačke probleme i spletkare zbog ubiranja jeftinih političkih poena.

- Izborni zakon i problemi oko načina na koji će se sprovesti Opšti izbori zauzeli su poseban dio. Ako ne dođe do promjene ustava i izbornog zakona onda nema izbora. To u praksi znači da će ova nelegalna federalna Vlada ostati i dalje. To je opasno. Izborni zakon treba poštovati kolektivitet. Presudu Sejdić – Finci također treba ispoštovati izbornim zakonom – zaključio je Kukić na tribini u Tuzli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.