POVRATAK U DEVEDESETE

Akademik Slavo Kukić za "Avaz: Ako ovim etno – poglavicama ne okrene leđa, ovaj narod bolje nije ni zaslužio

Svaku vrstu razgovora u kojima se zaobilaze institucije države, akademik Kukić smatra zabrinjavajućim

Kukić: Etno - lideri mute bh vodu. Avaz

Piše: A. Bajramović

27.10.2021

O ključnim reformama i budućnosti Bosne i Hercegovine ponovo se razgovara u Beogradu i Zagrebu, a na sastancima sa predsjednicima Srbije i Hrvatske Aleksandrom Vučićem i Zoranom Milanovićem, umjesto predstavnika državnih institucija, učestvuju predsjednici nacionalnih stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović. 

Svaku vrstu razgovora u kojima se zaobilaze institucije države, akademik Slavo Kukić smatra zabrinjavajućim, jer radi se o privatnim razgovorima koji se pokušavaju predstaviti sudbinskim za državu. 

Sličnosti sa devedesetim

On podsjeća da se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović već dvije godine odbija sastati sa Predsjedništvom BiH, dok u Zagreb poziva ljude koji ne mogu govoriti u ime BiH, pa ni u ime svog etniciteta, već samo u ime svojih birača. 

S njim su se sastali i Čović, i Dodik, i Izetbegović. Na isti način postupa i Aleksandar Vučić s kojim se, nakon Dodika i Čovića namjerava sastati i Izetbegović.

- Nažalost, jučer se dogodio slučaj koji je upozorenje sui generis, da u isto vrijeme predsjednik Srbije razgovara sa nasljednikom Mate Bobana, a Zoran Milanović sa nasljednikom Radovana Karadžića. To naprosto upozorava da nisu na ovom svijetu jedini koji mute bh. vodu etno lideri, u ovom slučaju ta hrvatsko – srpska koalicija, nego da iza njih stoje ljudi drugih dviju zemalja po uzoru na ulogu koju su početkom 90-tih imali Tuđman i Milošević – kaže Kukić.


Opomena građanima

- To je upozorenje svijetu da mora puno čvršće nastupiti no što nastupa, inače bi se čitava ta historijska kalvarija mogla i ponoviti. To je upozorenje i svim građanima BiH da tim etno poglavicama, tim čudima koji nam stvaraju golgotu, koji nas tjeraju u kalvariju 30 godina, konačno okrenu leđa, onda ovaj narod ništa drugo i ništa više osim ovog što 30 godina imaju nije ni zaslužio – ističe akademik Kukić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.