SUROVA REALNOST

Poslodavci zatražili izmjene zakonske regulative: U BiH bez posla 400.000 ljudi, a uvozimo radnu snagu

Potrebno je najprije precizno odrediti potrebe tržišta, a potom otvoriti kurseve za školovanje ili doškolovanje neophodnih kadrova, kaže Pavlović

Zidarski posao je dobro plaćen, ali rijetki ga žele raditi. ilustracija

Piše: E. H.

1.11.2021

Bosna i Hercegovina, prema posljednjim podacima, ima skoro 400.000 nezaposlenih, a poslodavci će, suočeni sa sve većim nedostatkom radnika, zatražiti od vlasti pojednostavljenje postupaka i procedura pri zapošljavanju stranaca.

U avgustu ove godine na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH bila je 392.551 osoba. Od ukupnog broja osoba koje traže posao, 226.537 njih ili 57,71 posto su žene.






Traže olakšice

Pavlović: Isti problem kao i u Crnoj Gori. avaz

Zahtjevi za uvođenje olakšica pri uvozu radne snage iz inozemstva zbog nedostatka domaće prije nekoliko mjeseci preneseni su ministrici civilnih poslova BiH te direktoru Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

- U BiH imamo problem s obrazovanjem radne snage za tržište. Kod nas se dešava isti problem kao i u Crnoj Gori. Dakle, roditelji su protiv toga da se djeca školuju za konobare ili recepcionare, ali su za to da budu tehničari za proizvodnju u fabrikama koje više ne postoje - kaže za „Avaz“ ekonomista Zoran Pavlović.

On navodi da u BiH praktično ne postoje škole koje obrazuju varioce, CNC operatere, zidare...

- Djeca neće da uče za zidara, a niko neće da im kaže da je to vrlo dobro plaćen posao. Situacija je zaista tužna. Naša djeca koja su završila fakultete su na birou. Imamo nesrazmjer obrazovnog sistema u odnosu na potrebe tržišta, ali i na stav roditelja - naglašava Pavlović.

Potrebe tržišta

On smatra kako je potrebno najprije precizno odrediti potrebe tržišta, a potom otvoriti kurseve za školovanje ili doškolovanje neophodnih kadrova.

- Činjenica je da djeca više neće ni da studiraju jer znaju da diplomu mogu kupiti, a posao naći po stranačkoj liniji ili „preko štele“. Sve to dovede do toga da imamo stotine hiljada nezaposlenih, ali i zahtjeve za uvoz radne snage. Danas je najlakše naći posao u stanogradnji, bilo ovdje ili u Njemačkoj. Druga najtraženija profesija su vozači, a mi ništa ne radimo da prekvalificiramo svoje nezaposlene - zaključuje Pavlović.

Hrvatski model

Prema prvim informacijama, u BiH bi se mogle preuzeti neke od dobrih praksi i pravila iz susjedne Hrvatske. Poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika, prije nego što zatraži dozvolu za boravak i rad, treba provjeriti ima li na domaćem tržištu traženih radnika. Taj posao, na zahtjev poslodavca, obavlja zavod za zapošljavanje, koji u roku od najviše 15 dana treba istražiti ima li u evidenciji nezaposlenih radnika koji udovoljavaju traženim uvjetima te ih uputiti poslodavcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.