NAJZAGAĐENIJI GRAD EVROPEE

Analiza Schneidera: Tuzla ima jedinstvenu šansu da bude regionalni model modernizacije grijanja

Prema pisanju TIMES Newsa , atvaranje tri bloka termoelektrane u sljedećih deset godina znači da se grad suočava s jedinstvenom šansom da modernizira načine grijanja i energetske sisteme i napraviti model za cijelu regiju

Hoće li gradske vlasti Tuzle imati dovoljno političke hrabrosti da krenu u proces dekarbonizacije sistema daljinskog grijanja ili će građani Tuzle i dalje biti taoci uglja i Elektroprivrede d.d. Sarajevo, zbog isključivo političkih interesa, pita se Žiško. AVAZ

E. Š. / Times News

11.11.2021

Grad Tuzla jedan je od najzagađenijih na zapadnom Balkanu i u cijeloj Evropskoj uniji, ali zatvaranje tri bloka termoelektrane u sljedećih deset godina znači da se grad suočava s jedinstvenom šansom da modernizira načine grijanja i energetske sisteme i napraviti model za cijelu regiju navode u Bankwatchu.

Analiza neovisnog konsultanta Bernarda Schneidera, ispitala je tehničke mogućnosti zamjene daljinskog grijanja na ugalj koje se trenutno koristi u gradu obnovljivim rješenjima – i utvrdila da je to u potpunosti tehnički izvedivo.

Prema analizi, optimalni scenarij predviđa transformaciju mreže daljinskog grijanja u niskotemperaturnu četvrtu generaciju, pri čemu važnu ulogu imaju toplinske pumpe i podzemni skladišni kapacitet, pišeTIMES News.


Obaveze koje zemlje preuzmu na smanjenju emisije CO2 treba shvatiti imperativno i vlasti u BiH trebaju se spremiti za postepeno izbacivanje uglja najkasnije do 2035. Važno je i stati u kraj zabludama o gradnji novog bloka termoelektrane u Tuzli, kazala je Nataša Kovačević iz Bankwatch Networka. AGENCIJE

Ovo rješenje zahtijevat će duboku obnovu kako bi se postigla velika poboljšanja efikasnosti korištenja toplote u zgradama, kako bi se smanjila ulazna toplota za najmanje 50 posto.

Solarna toplotna energija bi se koristila gdje god je moguće, uključujući izgradnju velike solarne termalne ili fotonaponske elektrane na odgovarajućoj lokaciji. Vjetroturbine bi se morale graditi kako bi proizvodile električnu energiju potrebnu za dizalice toplote, koje bi mogle biti uključene u koncept od energije do toplote.


Postoje novac i rješenja

- Obaveze koje zemlje preuzmu na smanjenju emisije CO2 treba shvatiti imperativno i vlasti u BiH trebaju se spremiti za postepeno izbacivanje uglja najkasnije do 2035. Važno je i stati u kraj zabludama o gradnji novog bloka termoelektrane u Tuzli, kazala je Nataša Kovačević iz Bankwatch Networka.

Ona kaže da postoje novac i rješenja za tranziciju prema čistijim izvorima energije, ali je potrebna politička odluka.

Planiranje naprednih rješenja grijanja u Tuzli treba početi već sada. AGENCIJE

- Planiranje naprednih rješenja grijanja u Tuzli treba početi već sada, jer će svaka izvediva tehnologija, u kombinaciji s mjerama energetske efikasnosti, trebati nekoliko godina da se implementira – od osiguravanja investicija, do prolaska kroz procedure za izdavanje dozvola, do završetka izgradnje i konačnoga rada. Vrijeme je da vlasti u Tuzli preduzmu odlučujući korak u ovom procesu, rekla je Kovačević.

Iz Centra za ekologiju i energetiku Tuzla Denis Žiško istaknuo je da je ova analiza jasan dokaz da Tuzla ima održivu alternativu.

- Ostaje pitanje hoće li gradske vlasti Tuzle imati dovoljno političke hrabrosti da krenu u proces dekarbonizacije sistema daljinskog grijanja ili će građani Tuzle i dalje biti taoci uglja i Elektroprivrede d.d. Sarajevo, zbog isključivo političkih interesa, pita se Žiško.



Prate međunarodne financijske institucije

Bankwatch Network je globalna mreža koja djeluje u srednjoj i istočnoj Europi. Radi se o jednoj od najvećih mreža ekoloških nevladinih organizacija u srednjoj i istočnoj Europi. Sjedište Bankwatcha nalazi se u Pragu, Češka. Osnovan je 1995. godine i fokusira se na praćenje djelovanja različitih međunarodnih financijskih institucija, kao što su Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) s ciljem zaštite ljudskih prava i okoliša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.