PROJEKTI

Visoki ekološki standardi Zelene fabrike cementa

U Lukavcu zamijenjena stara kotlovnica na mazut, uz redukciju toplotnih gubitaka od 50 posto

Lukavac: Djelujemo ekološki stalnim ulaganjem u savremene tehnologije. Arhiv

Piše: N. Demirović

18.11.2021

Uz podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Fabrika cementa Lukavac uspješno je okončala projekt energetske efikasnosti.


Cilj projekta

Fond za zaštitu okoliša FBiH sufinansirao je projekt pod nazivom “Modernizacija procesa proizvodnje klinkera korištenjem efikasnijeg i ekološki opravdanijeg izvora toplotne energije”, koji je realiziran tokom proteklih 12 mjeseci.

Cilj projekta je bio modernizacija postojećeg procesa proizvodnje klinkera, što je podrazumijevalo zamjene stare kotlovnice na mazut energetski efikasnijim i ekološki opravdanijim alternativnim načinom zagrijavanja energenata, uz redukciju toplotnih gubitaka od 50 posto. 

Fond za zaštitu okoliša FBiH. Avaz

Projektne aktivnosti su obuhvatile zamjenu starog i ugradnju novog elektrokotla, uz popratne elektro i mašinske radove, edukaciju zaposlenika i izradu studije opravdanosti ulaganja u obnovljive izvore energije. Projektna vrijednost svih radova iznosi 347.859 KM, od čega je Fond sufinasirao 100.000 KM.

Kako je ranije objavljeno, Fabrika cementa Lukavac se opredijelila da prati moderne tehničko-tehnološke tokove koji osiguravaju visoke ekološke standarde.

Stalna ulaganja

- Proces proizvodnje cementa pruža jedinstvenu mogućnost da se razne vrste otpadnog materijala koji se više ne mogu koristiti niti reciklirati, a imaju određenu kalorijsku vrijednost, iskoriste kao energenti umjesto fosilnih goriva.

Naša politika zaštite okoliša podrazumijeva, između ostalog, korištenje alternativnih goriva i obavezuje nas da u svakodnevnom poslovanju djelujemo ekološki stalnim ulaganjem u savremene tehnologije kako bismo smanjili emisiju štetnih plinova, buke i potrošnju fosilnih energenata, čuvamo prirodne resurse ponovnom upotrebom otpada i sekundarnih sirovina kako bismo sačuvali fosilna goriva i prirodne sirovine, kontinuirano ispitujemo sve materijale koje upotrebljavamo u proizvodnji u cilju što bolje zaštite okoline i smanjenja bilo kakvih štetnih utjecaja - poručili su iz Lukavca.

Poznat i kao Zelena fabrika cementa, Lukavac cement ovim je okončao još jednu investicionu fazu koja će značajno doprinijeti poboljšanju proizvodne efikasnosti, sigurnosti i unapređenju postojećih ekoloških pokazatelja.

Naš okoliš, naša budućnost, budimo odgovorni

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.