ZASTUPNICA SBB-A

Prašović-Gadžo: Fadilovih 814.905 KM za PR! Ili, Vlada FBiH želi da se “sredi i uljepša u javnosti, pa neka košta koliko košta”

Čekat cu na odgovore, a onda ćemo vidjeti da li ce i ova nabavka premijera Novalića biti predmetom interesovanja pravosudnih institucija, navela je Prašović-Gadžo

Sanela Prašović-Gadžo. Facebook

Piše: D. H.

30.11.2021

Danas se održava 27. redovna sjednica Predstavničkom doma Parlamenta Federacije BiH. Zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo postavila je pitanja koja se tiču odluke Vlade FBiH da za nevjerovatan iznos od gotovo 815 hiljada KM angažuje privatnu PR agencije s ciljem promocije rada Vlade.


Deset zaposlenih u Uredu za odnose sa javnošću

Zastupničko pitanje Sanele Prašović-Gadžo. Facebook

- Vlada FBiH je 4.11. 2021. usvojila Odluku da za “Ugovorene i druge posebne usluge- Transparentnost rada Vlade Federacije BiH u implementaciji reformskih procesa” izdvoji fantastičnih 814.905 KM! Riječ je o poslovima uljepšavanja slike Vlade i Fadila Novalića u javnosti, a za sto je zadužena PR agencija ZPR koja je odabrana za taj posao – navodi Prašović-Gadžo.

Prašović-Gadžo navodi kako Vlada FBiH već ima Ured za odnose s javnošću u kojem, prema neslužbenim podacima, radi 10 osoba. Zbog svega navedenog, na današnjoj sjednici postavila je zastupničko pitanje i zatražila odgovore od Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića na sljedeća pitanja:

- Koliko uposlenika radi u Uredu za odnose s javnošću?

- Zašto je provedem postupak nabavke za PR kada postoji Vladin ured za odnose s javnošću?

- Temeljem kojih su saznanja, analiza i informacija utvrdili opravdanost ove nabavke?

- Kada je objavljen javni poziv i u kojim glasilima?

- Koliko firmi se prijavilo na javni poziv?

- Ko je bio u Komisiji ta odabir agencije za PR?

- Tražim dostavljanje Ugovora izmđu Vlade FBiH i agencije ZPR

- Da li je Vlada FBiH već avansno odmah uplatila iznos od 814.905 KM agenciji ZPR?

- Da li je u iznos od 813.905 KM uračunat PDV?

- Koje aktivnosti se provode u 7 modula?

- Koji je vremenski okvir izvršenja usluga?

- Da li su neke usluge vec izvršene?

- Pregled aktivnosti i usluga

- Troškovnik za svaku aktivnost i uslugu

- Izvještaj o realizovanim uslugama i onim uslugama koje planiraju realizirati, uz preciznu novčanu vrijednost i tačan vremenski okvir izvršenja.


Predmet interesovanja pravosudnih institucija

Prema Poslovniku, Vlada FBiH i premijer Novalic na postavljena pitanja trebaju odgovoriti u roku od 15 dana.

- Čekat cu na odgovore, a onda ćemo vidjeti da li ce i ova nabavka premijera Novalića biti predmetom interesovanja pravosudnih institucija. I na kraju, zamislite skriveni PR na nekom portalu ili u nekom mediju kako nas kao “objektivno” ubjeđuju u fantastičan Novalićev rad tokom pandemije COVID-19? Ili, zamislite kako nas u nekim kao objektivnim tekstovima ubjeđuju da Vlada Fadila Novalića samo tako i za aplauz provodi reformske procese, te da su bas full top odlični oni zakoni o doprinosima i porezu na dohodak ( citaj freelanceri su sateliti) itd. Vjerovatno su ona čudna premijerova Facebook obraćanja dio tog novog progresivnog PR-a. Vidjet cemo. Pade mi na pamet afera iz HR, “Fimi medija”… ni sama evo ne znam zasto – navela je Prašović Gadžo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.