NOVI TRAVNIK

Sve projektne aktivnosti završene su u roku: Poboljšana energijska efikasnost na Opari

Ukupan realizirani budžet projekta je 30.242 KM, od čega sufinansiranje od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH iznosi 51 posto

Ovaj objekt nalazi se na listi javnih objekata općine Novi Travnik. Avaz

Piše: A. Č.

30.11.2021

U cilju smanjenja potrošnje energije i unapređenja energijske efikasnosti javnih objekata, Općina Novi Travnik implementirala je projekt „Mjere povećanja energijske efikasnosti na objektu Klorna stanica Opara“.

Ovaj objekt nalazi se na listi javnih objekata Općine Novi Travnik, koja je obuhvaćena Organizacionom shemom upravljanja energijom u skladu s članom 18. Zakona o energijskoj efikasnosti u FBiH i Pravilniku o Informacionom sistemu energijske efikasnosti FBiH.

Upute i mjere

Slijedeći upute i mjere predviđene energijskim auditom, koji je 2020. godine urađen za sve objekte JP Vilenica Vodovod d.o.o., Općina Novi Travnik aplicirala je prema Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH za realizaciju mjera poboljšanja energijske efikasnosti na objektu Klorna stanica Opara.

Ukupan realizirani budžet projekta je 30.242 KM, od čega sufinansiranje od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH iznosi 51 posto.

Fond za zaštitu okoliša FBiH. FZO FBIH

Projektom su postignuti sljedeći rezultati:

- zamijenjena vanjska stolarija objekata

- utopljeni fasadni zidovi objekata

- utopljen pod tavana

- instaliran sistem grijanja s kotlom na pelet u prostoru za osoblje

- instaliran električni radijator u tehničkoj kućici

- ugrađene LED sijalice u objektima

Sve projektne aktivnosti završene su u roku u skladu s ugovorom s izvođačem radova, kao i ugovorom između Općine Novi Travnik i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Mogućnosti za finansijske uštede

Energetska efikasnost podrazumijeva upotrebu manje količine energije za obavljanje istog posla, a da se pritom ne naruši kvalitet života i rada ljudi. Najčešće mjere koje se poduzimaju radi smanjenja gubitaka energije i povećanja energetske efikasnosti jesu zamjena neobnovljivih energenata obnovljivim, zamjena energetski neefikasnih potrošača efikasnim, bolja izolacija prostora koji se grije, zamjena dotrajale stolarije u prostorima koji se griju, ugradnja mjernih i regulacionih uređaja za potrošače energije.

Energetski sektor u našoj zemlji jedan je od najvažnijih izvoznih sektora i pokretač ekonomskog razvoja. Ovaj sektor, također, ima ključni značaj za pristup BiH Evropskoj uniji i za energetsku sigurnost na zapadnom Balkanu. 

Naš okoliš, naša budućnost, budimo odgovorni

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.