POLICIJA PROVODI ISTRAGU

"Pale" lažne COVID potvrde s krivotvorenim pečatima iz Livanjskog kantona

Kako bi provjerile vjerodstojnost, službe iz Hrvatske zatražile potvrdu od direktorice Doma zdravlja Tomislavgrad dr. Dijane Mamić

Dr. Mamić: Sve je krivotvoreno. Avaz

Piše: M. Smajkić

11.12.2021

Više državljana Republike Hrvatske, ali i onih iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo, posjedovalo je krivotvorene COVID iskaznice o vakcinaciji s pečatima Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona i direktorice ove ustanove, dr. Dijane Mamić, kao i doktorice Doma zdravlja Tomislavgrad Bernardine Šarac.


Provjere u bazi podataka

Dr. Mamić je za portal "Avaza" kazala da su za krivotvorene potvrde saznali početkom sedmice, kada su ih kontaktirali iz nadležne službe za izdavanje EU COVID potvrda iz Zagreba.

- Provjeravali su vjerodostojnost jedne od iskaznica i od nas su zatražili da potvrdimo jesu li te osobe cijepljene kod nas. Nakon što smo, provjerom u našoj bazi podataka, utvrdili da nisu cijepljeni, uvidjela sam potom, budući da je riječ o skeniranim iskaznicama, da to nisu naši pečati.

Dakle, ni pečat Zavoda, ni moj. U toj krivotovorini uz moje ime je navedeno da sam doktorica Kantonalne bolnice Livno. Također, to se isto desilo s kolegicom Šarac - ispričala nam je dr. Mamić.


Dali izjavu u policiji

Nako što su o svemu obavijestili nadležne službe u Hrvatskoj, dr. Mamić je potom cijeli slučaj prijavila MUP-u Livanjskog kantona, gdje je dala izjavu na sve okolnosti, ali i graničnu policiju BiH i RH.

U MUP-u Livanjskog kantona, u saradnji s policijskim agencijama RH, provode istragu u vezi sa ovim krivičnim djelima, a kako bi se razotkrile osobe koje su krivotvorile iskaznice i falsificirale pečate doktorica i zdravstvenih ustanova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.