FORUM

Lagumdžija u Njujorku: Dodik se ponaša kao Karadžić svojevremeno

U raspravi su, između ostalih, pored američkih domaćina učestvovali bivši predsjednici država i vlada Latvije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Češke

Sa foruma u Njujorku. Facebook

Piše: E. T.

13.12.2021

Nizami Ganjavi međunarodni centar (NGIC) u saradnji sa Nacionalnim komitetom za američku spoljnu politiku (NCAFP), u okviru višednevnog programa skupova i sastanaka sa liderima UN-a i američkih partnerskih organizacija, u Njujorku je održao forum posvećen “Euro Atlantskim izazovima”. 

 Dr. Zlatko Lagumdžija je sa Susan Eliot, predsjednicom NCAFP, moderirao panel debate o “Sigurnosti i Euro Atlantskim integracijama” i “Sigurnosnim izazovima na Zapadnom Balkanu” u kojima su učestvovali politički, diplomatski i lideri akademske zajednice iz 12 država okupljenih oko partnerstva NGIC i NCAFP, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti. 

U raspravi su, između ostalih, pored američkih domaćina učestvovali bivši predsjednici država i vlada Latvije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Češke, Vaira Vike Fraiberga, Boris Tadić, Ivo Josipović, Mladen Ivanić, Boris Plevnelijev i Jan Fichser kao i kopredsjedavajući NGIC Ismail Serageldin i predsjednica Robert F. Kennedy Human Rights fondacije Kerry Kennedy.


Šta je dužna međunarodna zajednica

Dr. Lagumdžija je konstatovao da Zapadni Balkan predstavlja jedan od ključnih izazova za opstojnost i stabilnost Euro Atlantskih struktura. U mjeri u kojoj SAD i EU budu gradili partnerstvo na integraciji Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana kroz podršku vrijednostima na kojima i sami počivaju, u toj mjeri mogu sačuvati vlastiti geopolitički kredibilitet i sigurnost.

Zaključujući raspravu na primjeru aktuelnih događaja u Bosni i Hercegovini dr Lagumdžija je konstatovao da posljednja “divljanja” Milorada Dodika i njegovih jataka nemaju nikakve veze sa bilo čijim nacionalnim interesima već se isključivo radi o odbrani kriminalom stečene moći i novca preko leđa vlastitog naroda. On se trenutno ponaša kao svojevremeno Radovan Karadžić koji je želio od RS-a napraviti samostalnu državu zato što je znao da samo u takvoj međunarodno priznatoj državi može biti državotvorac a ne završiti kao obični kriminalac i u konačnici kao ratni zločinac.

Zato je međunarodna zajednica dužna da umjesto verbalnih prijetnji kriminalnim hobotnicama koje su premrežile Bosnu i Hercegovinu, treba da javnosti i pravosudnim institucijama prezentira sve dokumente o njihovom organizovanom pljačkanju vlastitog naroda, uvede rigorozne sankcije prema odgovornim licima i otvori krivične postupke.

Dr. Lagumdžija je naglasio da zapadna alijansa, a prije svih SAD, ne bi smjeli podržavati bilo kakve pojedince, stranke ili narode, već prije svega politike, snage i rješenja koja nude samima sebi kroz vlastite proklamovane principe i vrijednosti, ljudska prava, civilno sekularno društvo, vladavinu prava i u konačnici izgradnju država i društva zajedničkih vrijednosti.

Nakon Ukrajine i Avganistana, zemalja koje su Ruski susjedi, ozbiljno je narušeno povjerenje u kapacitet i stvarne ciljeve SAD i EU na Zapadnom Balkanu a posebno u Bosni i Hercegovini koji se nalaze u središtu nedovršenog evropskog NATO prostora.

SAD radi vlastite uloge na globalnoj sceni mora preuzeti sve potrebne korake na očuvanju međunarodnog prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma uz pokazno sankcionisanje kriminalaca koji se kriju maskama lažnih nacionalnih vođa i samozvanih državnika. Svima je jasno da bez vodeće uloge SAD u ovakvoj EU, koju iznutra napadaju snage crne internacionale i segregiranih društava, još zadugo neće doći do potrebnog liderstva da se integracijom Zapadnog Balkana zaokruži Euro Atlantski prostor, stabilizira mir i sigurnost.


Narod guraju u sukob

Na žalost, izgleda da postoje nezanemarljive snage u evropskoj ekstremnoj desničarskoj crnoj internacionali koji ne mogu da se pomire da u Bosni i Hercegovini postoji autohtoni evropski narod, koji se odlučno bori za evropske vrijednosti, sekularnu državu i civilno društvo i ne dozvoljavaju da im se negira nijedan od njihovih identiteta – Evropljana, Bosanaca, Bošnjaka, muslimana.

Pored smišljenovog otvorenog Dodikovog kriminalnog rušenja države i Čovićeve hinjske podrške, poseban problem predstavljaju nedorasli, razbijeni i najčešće lažni branitelji bosanskohercegovačke državnosti kojima je glavni cilj odbraniti postojeće stanje straha i nesigurnosti u kojem će oni ostati na budžetskim jaslama i sa nezasluženim privilegijama i bogatstvom.

Domaćoj i međunarodnoj javnosti mora biti jasno da ovde nisu jedini problemi Dodikova secesija i Čovićev “treći entitet”, već činjenica da na taj način, prije svega evropska crna internacionala, Bošnjacima nudi pravljenje muslimanske države na ograničenoj teritoriji.

Jedini odgovor na te pokušaje je najodlučniji odgovor razbijačima mirovnog sporazuma pod američkim liderstvom. Samo spoznaja da nisu izdani od zapadne alijanse može pokrenuti građane Bosne i Hercegovine da se okupe oko demokratskog rušenja današnje vladajuće koalicije SNSD, SDA, HDZ i DF koji narod guraju u sukob dok se oni u isto vrijeme odlično dogovaraju o raspodjeli plijena i mirnom obilježavanju vlastitih teritorija, porčio je Lagumdžija, saopćeno je iz Fondacije za društvo jednakih vrijednosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.