UMRO 17. DECEMBRA

Sutra sahrana ratnom zločincu Mladenu Naletiliću Tuti

On je u Hagu 2006. pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog mučenja, pljačke i okrutnog postupanja prema civilima u Doljanima, Duhanskom institutu u Mostaru i zatočeničkom centru “Heliodrom” 1993. godine

Birn

20.12.2021

Sutra sahrana Mladenu Naletiliću. PIXSELL

Bivši komandant jedinice “Kažnjenička bojna” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mladen Naletilić, ranije osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima s područja Mostara, preminuo je u 75. godini.

Na stranici E osmrtnice objavljeno je da je Naletilić preminuo u petak, 17. decembra, a da će se sahrana obaviti u utorak u Širokom Brijegu.

Udruženje maloljetnih dragovoljaca Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Široki Brijeg je na svojoj Facebook stranici objavilo osmrtnicu uz riječi: “Generale, počivaj u miru Božjem.”

Kao komandant jedinice “Kažnjenička bojna”, on je u Hagu 2006. pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog mučenja, pljačke i okrutnog postupanja prema civilima u Doljanima, Duhanskom institutu u Mostaru i zatočeničkom centru “Heliodrom” 1993. godine.

Njemu je suđeno s Vinkom Martinovićem Štelom, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Mostara.

Osuđeni su zbog uloga koje su imali u etničkom čišćenju Bošnjaka civila s područja općine Mostar u periodu od aprila 1993. do januara 1994. godine. Utvrđeno je da su krivi za protjerivanja, ubijanja, nelegalna zatvaranja i prisilan rad.

Tribunal je utvrdio da je Naletilić, između ostalog, naredio uništenje kuća bošnjačkog stanovništva u Doljanima i protjerao oko 400 civila iz Sovića i Doljana.

Naletiliću je u izdržavanje kazne uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od oktobra 1999. godine. Pušten je nakon 13 godina i četiri mjeseca.

Mladen Naletilić je živio izvan Bosne i Hercegovine, a najduže u Njemačkoj, do početka rata. Nakon raspada Jugoslavije i prvih sukoba, vraća se u Široki Brijeg, gdje osniva “Kažnjeničku bojnu”, koja se u početku borila protiv srpskih snaga u Mostaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.