OBJASNITI SANKCIJE

Aleksandar Popov za "Avaz": Najveći interes građana RS je da žive u miru, u stabilnoj državi BiH i entitetu RS

Kriza je „zidana“ godinama, a SAD moraju ponuditi izlaz, ističe Popov

Popov: Plemenske vođe zavode plemena. Avaz

Piše: A. Bajramović

6.1.2022

Sankcije Sjedinjenih američkih država morala su pratiti i jasna i detaljna pojašnjenja o razlozima njihovog uvođenja, prije svega Miloradu Dodiku, kaže direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada i politički analitičar Aleksandar Popov u razgovoru za portal "Avaza". 

Dodaje da sankcije kasne, a da su SAD, kao tvorac Dejtonskog sporazuma, morale ponuditi i rješenje za izlazak iz najveće poslijeratne krize.

- Kriza je „zidana“ godinama, a SAD moraju ponuditi izlaz. Oni su to pokušali Aprilskim paketom iz 2006. i Butmirskim pregovorima iz 2009., ali kriza je i dalje tinjala i eksplodirala prošle godine. Mislim da je četvrt vijeka od Dejtonskog sporazuma Amerika sa Evropom morala izaći sa prijedlogom kako izaći iz krize i u kom smjeru mijenjati Dejtonski ustav – smatra Popov.

Prošle godine se pokušalo sa razgovorima o izbornom zakonu koji se ne može mijenjati bez izmjena Ustava, ali BiH su potrebne sveobuhvatnije reforme koje će je napraviti funkcionalnom državom i servisom svih njenih građana.

Posljedice po RS

- Sankcije Dodiku neće imati puni efekat zbog jedne ordinarne stvari. Na ovaj način, kako je uopšteno objašnjeno, one od Dodika mogu napraviti žrtvu. On, kao, štiti RS i interes građana RS i on će to najvjerovatnije tako i predstaviti u nedelju, kad bude obiježavan taj neustavan dan RS. Umjesto obrazloženja da ugrožava teritorijalni integritet, korupcija i tako dalje, treba jasno i glasno da se kaže koje su posljedice njegovog ponašanja po građane RS. Ako je riječ o korupciji, je li to ona afera „Kiseonik“ i sve što se ranije dešavalo, pa da se vidi da on ne brani interese građana, već su građani postali njegovi taoci. On se zaklanja iza njih i čuva sebe od posljedica onog što je činio. Umjesto šturog objašnjenja da se sankcionišu njegove prijetnje teritorijalnom integritetu, potrebno je objasniti i posljedice kakve to nosi po građane RS. Od vraćanja nadležnosti građanin pojedinac neće imati ama baš nikakve koristi. Njihov najveći interes bi trebao biti da žive u miru, u jednoj stabilnoj državi BiH, u stabilnom entitetu RS i da neće biti ugrožen mir. To bi stvorilo stabilnost i prosperitet, napredak u euro – atlantskim integracijama, a ovako napretka neće imati nikako već će sankcije imati, ne samo Dodik, nego i RS – ističe Popov.

Situaciju u BiH on poredi sa Srbijom. Tokom protesta „Jedan od pet miliona“, organiziranih zbog urušavanja vladavine prava i nezavisnih institucija, većina građana nije shvatala povod, režimski mediji su uspjeli cijelu stvar da prikažu na drugi način. Tek kad su na red došla pitanja koja su direktno vezana za građane, kada su usvojeni zakoni o eksproprijaciji privatne imovine odnosno referendumu, građani su u većem broju izašli na ulice i blokirali ceste.

Objasniti građanima

- Kad su građani shvatili da je to udarilo direktno na njihov interes, kad su shvatili da se to njih direktno tiče, natjerali su Vučića da povuče te zakone. Dakle, građanima se mora direktno objasniti da se manipuliše s njima da bi on branio svoju vlast i lične interese – dodaje Aleksandar Popov.

Dakle, sankcije moraju pratiti jasni podaci da je BiH stigla na ivicu raspada najviše zahvaljujući trojici nacionalnih lidera. – Plemenskih vođa koji zavode svoja plemena, štiteći njih, a zapravo štiteći svoje interese i visoku korupciju koju su nametnuli. Jedan drugom nabacuju loptu da je to stanje više neodrživo. Da bi se stvari popravile moraju se pojaviti novi ljudi koji će se ponašati kako treba, a ovi, zbog toga i toga, treba da odu, i jedan, i drugi, i treći. A potom treba da dođe do ustavnih promjena, da bi BiH postala funkcionalna država. To bi bio jasan plan sa jasnim redom poteza, a opozicija i građani bi imali jasan razlog da oni smijene ove koji im rade o glavi – zaključuje Aleksandar Popov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.