GODIŠNJICA SMRTI

Otac heroja Srđana Aleksića kroz suze isticao ponos zbog sina, pozvao Novaka Đokovića da posjeti grob

Ponosan sam jer znam da je Srđanovo djelo probudilo u mnogima osjećaj čovječnosti i poštovanja i osjećaj pripadnosti – da Srđo pripada njemu, rekao je Rade Aleksić

Piše: N. Aj.

27.1.2022

Rade Aleksić na grobu sina Srđana. Anadolija

Danas se navršava 29 godina od smrti Srđana Aleksića, Trebinjca i heroja Bosne i Hercegovine.

Rade Aleksić, Srđanov otac, danas je kao i svaki put otišao na sinov grob, položio cvijeće i istakao ponos što je upravo Srđan bio njegovo dijete.

Pozvao je na proglašavanje današnjeg dana, danom odavanja počasti. Radeta bi to posebno učinilo sretnim, kada bi Skupština grada Trebinja donijela odluku da se današnji dan proglasi za dan odavanja počasti, kako je rekao, ne Srđanu Aleksiću, već čovjeku.

To što je Srđan pokazao svojim djelom, tako mu se potrefilo - kazao je Rade.

Sa suzama u očima rekao je da su to suze ponosa i da je ponos godinama jači od tuge.

- Ponosan sam jer znam da je Srđanovo djelo probudilo u mnogima osjećaj čovječnosti i poštovanja i osjećaj pripadnosti – da Srđo pripada njemu - rekao je Rade Aleksić.

Dodaje da ga u životu ga drži sjećanje na Srđanovo djelo, ali i priznanja i podrška drugih ljudi. On je danas pročitao pismo koje je dobio od jednog doktora iz Londona, koji mu je, između ostalog, napisao kako on i mnogi ljudi žale Srđana kao svog najrođenijeg.

- Za mene je najrođeniji, jer on pripada ljudskom rodu. Budite hrabri, odgojili ste i vaspitali sina da obavlja ljudsku dužnost, a on obavljajući ljudsku dužnost, osta' na vječnoj straži - navedeno je u pismu.

Rade Aleksić je, između ostalog, rekao i da bi volio da Novak Đoković dođe na grob Srđana Aleksića.

- Da se sretnu dva čovjeka - jedan koji je svojim životom pokazao šta treba učiniti kao čovjek, i Novak, čovjek koji živi i svojim životom pokazuje cijelom svijetu kako čovjek treba da se ponaša. Ja se izvinjavam na mojoj slobodi i pozivu ali to mi srce traži - rekao je, u suzama, Rade Aleksić.

Srđan Aleksić umro je na današnji dan 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije na trebinjskoj pijaci. Pretukla su ga četvorica rezervista Vojske Republike Srpske dok je branio prijatelja Alena Glavovića. Srđan nije nijemo stajao i posmatrao batinjanje, već je reagirao. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.