ZA NASTAVNIKE

U Kalesiji održana radionica "Prepoznavanje lažnih informacija"'

Cilj ovih radionica je edukovati različite generacije, kazala Čičkušić

Sa održane radionice. FENA

A. O.

5.2.2022

Prepoznavanje lažnih informacija bila je tema današnje radionice koja je održana u Kalesiji za nastavnike Osnovne škole "Rainci Gornji", piše Fena.


Edukacija generacija

Radionici je prisustvovalo dvanaest nastavnika ove škole, a predavačice su bile Vesima Čičkušić, doktorica komunikologije i docentica Amela Delić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, odsjek Žurnalistika.

- Cilj ovih radionica je edukovati različite generacije kako da se kritički odnose prema medijskim sadržajima - kaže Čičkušić.


Brojne dezinformacije

- Građani Bosne i Hercegovine, nažalost, nisu dovoljno medijski i informacijski obrazovani te tako nerijetko vjeruju svim sadržajima koje im mediji plasiraju. U mnoštvu tih sadržaja brojne su dezinformacije koje građani ne uspijevaju prepoznati. Posebno je to izraženo kod mlađih generacija, djece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta koja su konstantno na mrežama. Zato održavamo ove radionice kako bi edukatore, odnosno nastavnike podučili da svoje učenike upozore na ovakve sadržaje i pomognu im da razlikuju lažne u odnosu na vjerodostojne informacije - rekla je Delić.

Ovo je deseta radionica koju organizuje Asocijacija MEDIANA, a pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.