NEĆE UČESTVOVATI

Đonlagić: Besmisleni su pregovori dok je država u opasnosti

Ovo što radi Milorad Dodik i SNSD i ta politička grupacija oko njega, ja to ne bih nazvao dnevno-političkim aktivnostima i ne bih to nikako svrstao u neku predizbornu aktivnost ili pripremu za izbore, rekao je Džonlagić

Dženan Đonlagić. Federalna/Printscreen

Federalna.ba

9.2.2022

U današnjem izdanju emisije "Rezime" na Federalnoj televiziji gostovao je Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu PSBiH.

Kaže da je prijenos nadležnosti VSTV-a sa države na entitet novi napad na državu.

- Nedopustivo. Nakon što smo imali političku avanturu sa Agencijom za lijekove evo nastavlja se Dodikov put rušenja pravnog poretka BiH i sada je krenuo na državno pravosuđe s ciljem da se razvlasti VSTV, odnosno pravosudni sistem BiH gdje imamo Tužilaštvo BiH i Sud BiH. Bio je ovo još jedan pokušaj tamo negdje 2009. godine od strane entitetske vlasti i entitetske skupštine. Tada je OHR reagovao. Tada je Valentin Incko stavio van snage te odluke entitetske skupštine. Ovoga puta apsolutno je potrebno da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) postupi na isti način. Ako ovo sve stupi na snagu, a intencija jeste da će stupiti na snagu, neophodna je odmah interventna mjera da se to stavi van snage. U protivnom ulazimo u jednu pravnu nesigurnost - rekao je Đonlagić.

Ističe da smo se naslušali priča o zabrinutosti.

- To više ne pije vode. Mora ići konkretna mjera. Mislim da ne treba ništa čekati jer je to već uvršteno u dnevni red NSRS-a i taj čin što je rukovodstvo NSRS-a, koje nosi najveću odgovornost, naravno ovlašteni predlagač koji je Vlada RS-a i naravno entitetsko rukovodstvo Parlamenta, su već zapravo ušli u fazu praktično rušenja ustavnog poretka i uvrstili u dnevni red. Bez obzira na ishod glasanja. Taj momenat uvrštavanja te tačke, te oblasti koja je u isključivoj nadležnosti PS BiH traži hitnu reakciju visokog predstavnika ili Tužilaštva BiH - kazao je Đonlagić.


Stvar je mnogo ozbiljnija od političkog spina i manipulacije

Na pitanje da li je ovo politička pobjeda Milorada Dodika ako Šmit ne suspendira zakon, kaže:

- Ne bih ja to nazvao političkom pobjedom jer ja mislim da prije ili kasnije ovo što radi politika SNSD-a na čelu sa Dodikom mora završiti pravosudnom reakcijom. Ovo mora završiti u najmanju ruku podizanjem optužnice i da se provede postupak jer je to zakonska obaveza Tužilaštva BiH.

Đonlagić smatra da je stvar mnogo ozbiljnija od političkog spina i manipulacije.

- Ovo što radi Milorad Dodik i SNSD i ta politička grupacija oko njega, ja to ne bih nazvao dnevno-političkim aktivnostima i ne bih to nikako svrstao u neku predizbornu aktivnost ili pripremu za izbore itd. Ja mislim da je to agenda koja je itekako povezana sa pričom o Memorandumu SANU i naravno da ovdje svoje prste ima i aktuelno političko vodstvo u Beogradu. Milorad Dodik praktično vidi svoje političko mentorstvo u Beogradu i u Moskvi. On je očito izabrao stranu, da ovoga puta ide kontra američke administracije i EU i da slijedi politiku Moskve i Beograda - rekao je Đonlagić.

Važnija je reakcija domaćih institucija nego međunarodne zajednice

Ističe da na ovim pitanjima nema kompromisa.

- Na pitanjima rušenja ustavnog poretka i pokušaja da se institucije na nivou BiH uruše. Tu ja ne vidim prostora za kompromis. Ja mislim da je ovdje važnija reakcija domaćih institucija nego međunarodne zajednice. Na ovim pitanjima se zapravo testira. institucije nažalost ne reagiraju. Ali će snositi odgovornost za ovo što će se dešavati u BiH. Nema nikakve dileme da Tužilaštvo BiH od danas ili praktično od momenta kada je krenulo sa Agencijom za lijekove snosi odgovornost za sva negativna dešavanja unutar političkog sistema BiH - kazao je.

Smatra da od najavljenih sankcija EU nema ništa.

- To je slabost EU. Očito unutar institucija EU, u aktuelnom sazivu Evropske komisije, Evropskog vijeća i drugih važnih institucija na nivou EU stvari ne štimaju. Pošto nema dogovora na nivou institucija BiH vrlo je moguće da ćemo očekivati reakciju pojedinih zemalja članica. Vrlo važan će biti i taj segment sankcija. Ta vrsta ekonomskih i finansijskih sankcija može polučiti određene rezultate. U najvećoj mjeri evidentno da će pogoditi kompanije koje posluju na dijelu tržišta koje je fokusirano na RS. U tom smislu, naravno da će ekonomske negativne posljedice biti tamo, ali s obzirom da govorimo o jedinstvenom ekonomskom prostoru u BiH, evidentno je da će i ekonomija BiH jednim dijelom osjetiti te negativne implikacije. Pogotovo ukoliko dođe do obustave ili usporavanja isporuke sredstava koja dolaze iz recimo EBRD-a itd. - ističe Đonlagić.


Američke sankcije dijelom polučile rezultat

O američkim sankcijama Đonlagić kaže da su dijelom polučile rezultat, te da će trebati još neko vrijeme da prođe da vidimo da li su one zaista imale puni efekat.

Navodi da Milorad Dodik nije prevario Aleksandra Vučića koji ga je zamolio da se vrati u institucije BiH.

- Ja mislim da on u potpunosti provodi politiku zvaničnog Beograda. Trudi se da se na svaki mogući način pokaže nefunkcionalnost državnih institucija jer nikada nećete čuti od Aleksandra Vučića da se poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH. On uvijek stane poslije teritorijalni integritet. Pitanje državne imovine zajedno sa VSTV-om je još jedan udar na državu. Entitet želi zapravo da otme imovinu koja pripada državi. Krajnji cilj je da se imovina koja je na području RS-a uknjiži kao vlasništvo entiteta da bi onda vlast u RS-u mogla vršiti transformaciju poljoprivrednog zemljišta u npr. građevinsko. A mi znamo šta to zapravo znači, pretvorba poljoprivrednog zemljišta u građevinsko i kakve to onda ima implikacije s aspekta građevinskog sektora, izgradnje i svega onoga što upumpava novac u kompanije koje se bave građevinskim sektorom i koje su blizu vlasti. To je ekonomska implikacija. I druga intencija je kada uknjižite grunt to vam stvara pravne pretpostavke da u jednom trenutku uradite ono štoje ultimativni cilj te politike, a to je secionizam. Zato je važno pitanje državne imovine - rekao je Đonlagić.

Đonlagić kaže da su Dragan Čović i Milorad Dodik jedno tijelo, jedna duša, a dvije političke partije.

- Tu je simbioza političkog djelovanja. Svi smo se fokusirali na bojkot državnog Parlamenta od strane Dodika i SNSD-a, a Dragan Čović i HDZ blokiraju implementaciju izbora iz 2018.na nivou Federacije četvrtu godinu. Čovjek je već obesmislio na jedan način opšte izbore 2018. jer se nikad nisu implementirali do kraja - kazao je Đonlagić.

Monstruozna je Čovićeva izjava

O Čovićevoj izjavi čuvajte Republiku Srpsku, kaže: 

- Potpuno jedna besmislena izjava. Monstruozna, potpuno nedopustiva, ali u političkom kontekstu, političkih ciljeva i političkog djelovanja HDZ-a i Dragana Čovića meni nije iznenađujuća. Sve ovo što Čović vodi priču oko izmjena Izbornog zakona zapravo pomaže politici Milorada Dodika. I obratno. Cilj je obesmisliti institucije BiH i pokazati nefunkcionalnost i neodrživost faktičkog aktuelnog uređenja BiH i cementiranja etničkog modela ili etničkog koncepta političkog uređenja BiH.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona Đonlagić smatra: 

- Ta priča otpočetka je postavljena naopako i ide pogrešnim putem. Zapravo još je i podgrijana učešćem Palmera i Eichhorst koji su zapravo također nasjeli na tu vrstu tračnice i podmazuju želje Dragana Čovića. Da bi BiH ispunila sve presudeEvropskog suda u Strazburu, a ima međunarodnu obavezu da to uradi, treba se promijeniti Ustav BiH, a ne Izborni zakon. Izborni zakon treba doći poslije. Legitimno predstavljanje ne postoji kao koncept.

Izbori se mogu i moraju održati

Naglašava da do rješenja možemo doći samo ukoliko želimo sprovesti sve presude Evropskog suda za ljudska prava.

- Besmisleno je učestvovati za stolom i pregovarati. DF lobira za građansko uređenje BiH. S kim da učestvujemo u pregovorima? Ne možete sjediti za stolom i razgovarati o izmjenama Izbornog zakona da bi udovoljili željama Dragana Čovića dok vam Milorad Dodik razvaljuje državu. Red prioriteta je pomiješan. Nama je prioritet zaustaviti antiustavno djelovanje NSRS-a - rekao je Đonlagić.

Navodi da je potpuna neistina da bez izmjena Izbornog zakona nema uslova za održavanje izbora jer BiH ima važeći Izborni zakon.

- Izbori se mogu i moraju održati, tu nema dileme nikakve - rekao je.

- DF neće učestvovati u sutrašnjim razgovorima. To nisu nikakvi pregovori - zaključio je Đonlagić.

Na ovom linku pogledajte kompletno gostovanje Đonlagića u "Rezimeu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.